Aa

Aa

Брига о деци миграната без пратње на високом нивоу

Брига о деци миграната без пратње на високом нивоу

Читај ми

СУБОТИЦА - До затварања Балканске руте кроз Србију је прошло 600.000 миграната, а да ни једно дете није изгубљено или нестало, док је брига о њима на високом нивоу, изјавио је данас у Суботици министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин.

Вулин је заједно са директорком швајцарске Агенције за развој и сарадњу у Србији Изабел Перич положио камен темељац за изградњу новог објекта при дому за децу “Колевка” у Суботици, у којем ће моћи да буду смештена деца мигранти без родитељског старања.

Захваљујући се швајцарској агенцији на донацији вредној више од пола милиона швајцарских франака, Вулин је нагласио да су навећи део трошкова мигрантске кризе у Србији обезбедили донатори, те да ће слични центри, осим у Суботици, бити обезбеђени на целој рути, односно и у Нишу и Београду.

“Овај објекат и остали објекти су настали као последица мигрантске кризе, али, да би смо знали колики је значај овог објекте јесте да је ово наша обавеза према поглављу 23 и поглављу 24 где ми морамо да обезбедимо овакве смештајне капацитете, управо за ове намене. А, ево, као што видите, без буџетских средстава Републике Србије одговорићемо и на ову потребу” - рекао је Вулин.

Вулин је још једном поновио да Србија није одговорна за мигрантску кризу, али да се носи са њеним последицама.

“Заиста би било неправедно и превелико очекивање од Србије да својим буџетским средствима решава све проблеме и потребе миграната који пролазе кроз територију Републике Србије” - рекао је Вулин.

Такође је рекао да не постоји прецизан податак о томе колико је деце без пратње родитеља до сада прошло кризе Србију, али да ни једно дете није остало “без пажње надлежних Центара за социјални рад”.

Он је додао да није било случајева деце која су у потпуности била без родитељске пратње, већ да деца обично путују у сродничким или вршњачким групама и имају пратњу одрасле особе или се труде да дођу до земље у којој су њихови родитељи, због чега Србија предузима и активности на спајању породица.

“Кроз Србију је пре но што је балканска рута затворена прошло званично и регистровано више од 600. 000 људи. И, као што знате, од тих 600.000 људи није се десио ни један једини инцидент и никоме није учињено ништа нажао - ни једно дете овде није изгубљено, ни једно дете овде није нестало и за то заиста треба дати велико признање грађанима и Влади Републике Србије” - нагласио је Вулин.

Директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу у Србији Изабел Перич нагласила је да је изградња дома омогућена кроз уговор између две земље о миграционом партнерству.

“Швајцарска је за програме из области миграција до сада, у последње четири године, уложила 4,3 милиона евра. Од тога један милион је био распоређен током мигрантске кризе. Јако је добро и битно да се овакви раде са институцијама система како би ове услоге остале на коришћење и након истека самог пројекта” - нагласила је она.

Директор „Колевке” Ненад Козомора рекао је да је током протекле две године у прихватилишту овог дома привремено било смештено око 80-оро деце, заједно са њиховим родитељима, коју су просеку боравили по седам дана.

„Имамо одређено искуство и капацитете да у наредном периоду, док год траје мигрантска криза, да спроведемо оно што се од нас очекује” - рекао је Козомора, уз напомену да ће у новом објекту бити смештена само деца без пратње родитеља.

Радови на објекту површине 250 квадратних метара биће завршени до септембра, укупна вредност радова процењена је на око 24 милиона динара, а у њему ће моћи да буде смештено 16-оро деце.