Aa

Aa

Божовић: Деца морају бити заштићена од свих видова насиља

Божовић: деца морају бити заштићена од свих видова насиља

Божовић: Деца морају бити заштићена од свих видова насиља

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић, говорила је на четвртој стручној конференцији о безбедности деце под називом „Безбедност и одговорност“, у организацији Фондације „Тијана Јурић“, а коју је отворила премијерка Ана Брнабић.

 

Божовић је истакла да заштита и унапређење дечјих права представља високо приоритетну област Републике Србије, а заштита права деце од свих облика насиља, злостављања и занемаривања један је од приоритета Владе Републике Србије, у складу са усвојеним принципом ,,нулте толеранције“ на насиље, те да ће Република Србија дати велики допринос у решавању овог проблема. 

 

У наставку излагања, државни секретар је изнела статистичке податке Републичког завода за социјалну заштиту за 2018. годину који указују да се насиље над децом најчешће чини у природној породици, те да је у овој години регистровано 7.741 пријава. Како је навела, у више од половине случајева насилници су очеви, у петини случајева су мајке, док је у осталим случајевима насилник особа ван породичног круга или је непознат. Секретар је још напоменула да је према узрасту, скоро половина жртава насиља старости од 7 до 14 година. 

 

„Имајући у виду распрострањеност појаве насиља над децом и потребу да се унапреди заштита деце од насиља, Република Србија је у сарадњи и уз подршку УНИЦЕФ-а израдила Предлог нове стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља као и новог општег протокола за заштиту деце од насиља. Визија будуће стратегије је да сва деца у Републици Србији одрастају у безбедном и подстицајном окружењу у коме се у потпуности поштује право детета на заштиту од свих видова насиља. Општи циљ се односи на обезбеђење континуираног и свеобухватног одговора друштва на насиље над децом“, рекла је Божовић.

 

Поштујући принцип учешћа деце у доношењу одлука које их се тичу, приликом израде стратегије деци је било омогућено да изразе своје мишљење на јавним расправама у неколико градова у Републици Србији, објаснила је Божовић и додала да Предлог стратегије предвиђа укључивање деце у креирање програма за превенцију насиља од најранијег узраста и обуку деце кроз вршњачку едукацију. 

 

„Свој допринос заштити деце од насиља даје и Међуминистарски оперативни тим за заштиту деце од насиља. Један од резултата овог тима био је и доношење заједничког Упутства министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и министра просвете, науке и технолошког развоја о поступању установа у случају постојања сумње или утврђеног насиља над децом. Упутством се дефинишу обавезе надлежних установа у превенцији, спречавању, откривању и реаговању на појаву насиља над децом, као и облици и начин остваривања међусобне сарадње између различитих установа“, навела је Божовић. 

 

Државни секретар се осврнула и на чињеницу да је Република Србија у протеклом периоду сарађивала и са Међународном организацијом рада (МОР) на смањењу појаве злоупотребе дечјег рада, као својеврсног вида насиља над децом. Продукт те сарадње је документ – Мапа пута за елиминацију злоупотребе дечјег рада у Србији, укључујући најгоре облике дечјег рада за период 2018-2022. године, рекла је Божовић и истакла да је реализовани пројекат од стране донатора – Департмента рада САД оцењен као далеко најуспешнији од 11 земаља широм света у којима је овај пројекат спроведен. 

 

„Влада Републике Србије је донела и Уредбу о утврђивању опасног рада за децу, која представља листу послова које деца никако не би смела да раде. Примена Уредбе почела је 1. јануара 2018. године, а спроводе је све надлежне инспекције. Донет је и Протокол о поступању инспекције рада као и Инструкција о поступању центара за социјални рад у заштити деце од злоупотребе дечјег рада. Према налазима за 2017. годину, који је урадио Биро за међународна питања рада, Република Србија је сврстана у групу земаља које су оствариле значајан напредак у овој области“, објаснила је Божовић и додала да су, такође, позитивно оцењени законодавни оквир, спровођење релевантних уредби и прописа од стране Владе Србије, као и реализоване обуке инспектора рада, полицијских службеника и социјалних радника“, подсетила је Божовић.

 

Секретар је објаснила да је Република Србије дала одговор на повећани обим и интензитет насиља у породици, чије су жртве махом деца, и доношењем Закона о спречавању насиља у породици. Како је навела, Центри за социјални рад, над чијим радом надзор врши Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, имају важну улогу у спречавању насиља у породици и кључну улогу у реализацији мера и активности на заштити и подршци жртвама насиља у породици. 

 

„На пољу спречавања насиља над децом, Република Србија је укључена и у активности које су усмерене на спречавању дечјих, раних и присилних бракова, који представљају грубо кршење дечјих права и излагање деце насиљу и злоупотребама, посебно девојчица ромске националности. Основана је Национална коалиција за сузбијање дечјих бракова, као унија појединаца, институција и организација, чији је циљ да координисаном акцијом одговоре на проблем дечјих бракова у Републици Србији. У циљу спречавања дечјих бракова, министар Ђорђевић је у мају ове године донео Инструкцију за поступање центара за социјални рад“, подсетила је Божовић. 

 

Секретар оцењује да ће посебан допринос заштити деце од насиља дати и предстојеће измене и допуне Породичног закона којима ће се, поред осталог, увести забрана телесног кажњавања деце као васпитног средства и искључити могућност склапања малолетничких бракова. 

 

„У припреми је и израда новог Националног плана акције за децу у сарадњи са Саветом за права детета и УНИЦЕФ, чији ће предлагач бити Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. У складу са овим документом, Влада Републике Србије ће предузимати мере како би се деци обезбедила равноправност, доступност, квалитет и ефикасност јавних служби у области образовања, социјалне заштите, здравља, културе, правне и судске заштите итд. Ради се о стратешком документу, који ће дефинисати краткорочну, средњорочну и дугорочну политику према деци у Републици Србији и обезбедити усклађивање акција и мера у различитим областима и у различитим јавним службама које се баве децом“, појаснила је државни секретар. 

 

На крају излагања, секретар Божовић је истакла да ће Република Србија свој допринос дати, пре свега, усвајањем Закона о правима детета и Заштитнику права детета али и другим претходно наведеним документима, који су тренутно у фази нацрта и чије се усвајање очекује до краја 2019. године. 

 

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања припремило је Нацрт закона о правима детета и Заштитнику права детета, чијим ће се доношењем постићи не само усаглашавање постојећих правних прописа о правима деце већ ће се успоставити и једно ново независно тело и механизам за промоцију, унапређивање и заштиту права детета кроз стварање посебне институције Заштитника права детета. Уједно, овим ће Република Србија испунити и међународно прихваћену обавезу Комитета за права детета УН из 2008. године. Овај закон ће гарантовати заштиту права детета у складу са Уставом Републике Србије, Конвенцијом о правима детета и другим међународним уговорима, а садржаће и цео један сегмент којим ће се посебно регулисати заштита деце од насиља, злостављања и занемаривања“, закључила је Божовић.