Aa

Aa

Бољи услови за децу и родитеље у центрима за социјални рад

Бољи услови за децу и родитеље у центрима за социјални рад

Читај ми

БЕОГРАД - У 12 одељења Центра за социјални рад у Београду адаптиране су просторије за виђање родитеља и деце у контролисаним условима, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питана Александар Вулин изјавио је да ће живот од сада бити хуманији за децу и њихове родитеље.

Опремање простора помогле су компаније "Форма идеале", која је донирала намештај у вредности од пола милиона динара и "Дексико", која је донирала играчке и друге производе.

У опремљеним просторијама, деца ће се, уз присуство социјалних радника, виђати са родитељима, уместо у канцеларијама центара, као до сада.

Министар Вулин, који је данас посетио Центар на Звездари, рекао је да ће се малишани виђати са родитељима на далеко хуманији начин, где ће моћи да се развијају квалитетније, те додао да се нада да ће и родитељи научити нешто из тога.

"У центара у Београду, 102 дечака и девојчица, колико их имамо у овој мери, са родитељима ће се виђати у простору примерном њиховом узрасту, а ми ћемо им сурову реалност учинити бар мало блажом", рекао је он.

Вулин се захвалио компанијама које су изашле у сусрет потребама и одвојиле део профита за оне којима је помоћ потребна.

Додао је и да се нада да ће са Министартсвом финансија веома брзо доћи до одговарајућег законска решења којима ће овакве акције бити ослобођене пореза.

"Да као у већини земаља у Европи водимо рачуна да дародавац буде ослобођен обавезе плаћања држави као да је робу продао. Они ову робу нису продали, већ су поклонили нашој деци, нашем друштву", рекао је Вулин.

Како је додао, социјална заштита је нешто где се посао никад не завршава, јер увек постоји нешто што може да се унапреди, помогне...

"Овај проблем смо решили у 12 центара у Београду, а надамо се да ће тако бити и у целој Србији", рекао је Вулин.

Директор Градског центра за социјални рад Владимир Илић објаснио је да према Породичном закону свако дете има право да виђа и родитеље са којима не живи, али да се на основу одлуке судам, уколико се процени да је угрозена безбедност детета, изриче мера виђања у контролисаним условима.

Највећи број деце која се са родитељима виђају у таквим условима је на Палилули, њих 26, затим 16 на Вождовцу, 15 на Чукарици, 11 на Звездари, рекао је Илић.

Малишани су се пре опремања адекватних просторија са родитељима виђали у канцеларијама, у којима није било адекватних услова.

"То су канцеларије у којима се одвија редован рад и које нису адекватне за децу од 2-3 године, где она могу да се повреде, а ни закључци социјалних радника нису могли да се доносе без адекватних играчака, често смо били у приици да деци понудимо само оловку и папир", навео је Илић.

Заменик директора маркетинга компаније "Форма идеале" Александар Ружесковић рекао је да се та компанија труди да помогне када год је и коме год је потребно - центрима за социјални рад, Црвеном крсту, школама...

"Надам се да смо опремањем просторија у 12 општина људима обезбедили боље услове", рекао је Ружесковић.

Менаџер за људске ресурсе "Дексика" Душан Крејаковић казао је новинарима да верује да се опремањем просторија у центрима за социјални рад доприноси квалитетнијем одрсастању деце која се у контролисаним условима виђају са својим родитељима.

Више од 6.000 деце у хранитељским породицама

Од 7.000 малишана који су у систему социјалне заштите, више од 6.000 деце налази се у хранитељским породицама, док се око 800 њих налази у разним институцијама за бригу о деци без родитељског старања, изјавио је министар.

"Неки од њих су ту из здравствених разлога, јер родитељи због облика њиховог инвалидитета нису у могућности да се брину о њима, постоје и они који су једноставно без родитељског старања и из неког разлога одузети родитељима, као и деца која немају своје родитеље", рекао је Вулин одговарајући на питања новинара.

Наводећи да одлуку о одузимању деце доноси надлежни суд, на предлог Центра за социјални рад, Вулин је рекао да је прошле године одузето 50 деце, а да су главни разлози занемаривање и злостављање.

"Ниједно дете није издвојено из породице због сиромаштва, таквим породицама помажемо да им обезбедимо бар минимум егзистенције. Али када је дете запостављено, када приметимо да се не развија како треба, ако је било насиља, ако је било злостављано, присиљено да ради оно што није у складу са његовим узрастом и интересима, тек тада држава одузима децу", рекао је Вулин.

Он је указао да се мали број деце налази у инстицијама, већ се она на првом месту смештају у хранитељске породице, истичући да је Србија земља у Европи са највећим бројем деце смештене у хранитељским породицама.

"Сматрамо да је и породица која није сасвим добра ипак боља него и најбоља институција. Следећи корак, ако не оснажимо породицу, је упућивање у хранитељство, јер се ту развијају одређене социјалне вештине и тек ако ни то не успе иду у иснтитуције", рекао је Вулин.

Он је додао да је Србија можда једина у Европи у којој скоро да у институцијама нема деце узраста до три године.

"Имамо неколико примера, али то су деца у тешком здравственом стању за које нема другог начина да бринемо о њима", рекао је Вулин.