Aa

Aa

Барошевић: Особе са инвалидитетом равноправни чланови друштва

Барошевић: Особе са инвалидитетом равноправни чланови друштва

Барошевић: Особе са инвалидитетом равноправни чланови друштва

Читај ми

Помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић истакла је данас да деловање Министарства, на челу са министарком проф. др Даријом Кисић Тепавчевић, почива на идеји изградње модерног друштва у коме су особе са инвалидитетом равноправни чланови.

 

„Следећи смернице које је још као председник Владе поставио Александар Вучић, председник Републике Србије, да изградимо Србију као друштво у коме сви грађани имају право на различитост и једнаке могућности, ресорно Министарство унапређење положаја особа са инвалидитетом посматра као приоритет, настојећи да конкретним деловањем допринесе бољем положају особа са инвалидитетом”, нагласила је помоћница министра на округлом столу „Унапређивање политика приступачности и изградња друштва за све”.

 

Барошевић је подсетила да је Влада Србије донела Стратегију унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији за период од 2020. до 2024. године, као и Акциони план за спровођење Стратегије у периоду од 2021. до 2022. године.

 

Поред унапређења свеукупног друштвеног положаја особа са инвалидитетом, као један од приоритета рада у текућој години, навела је и наставак кампање СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА, која је покренута у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије, као и даље пружање финансијске подршке за реализацију програма који за циљ имају обезбеђивање приступачног окружења за све грађане Републике Србије.

 

После више деценија постојања и рада, први пут од оснивања, уз финансијску подршку Министарства, бројни објекти постали су доступни особама са инвалидитетом, попут Задужбине Илије М. Коларца, Београдског сајма, филијала ПИО фонда, општина, домова здравља, образовних и предшколских установа, установа културе и друго. 

 

Постављено је преко 100 рампи у више од 40 локалних самоуправа и финансирано је и преко 80 адаптација, реконструкција и опремања објеката удружења особа са инвалидитетом у више од 30 локалних самоуправа.

 

Како је навела Барошевић, Министарство пружа финансијску подршку за програме које реализује 33 савеза са 513 удружења у саставу са седиштем у преко 100 локалних самоуправа на територији Републике Србије, како би се особама са инвалидитетом омогућило остваривање грађанских, социјалних и других права.

 

Такође, подсетила је да је Министарство у претходном периоду обезбедило средства и за опремање и дигитализацију садржаја највеће библиотеке за слепе особе на Балкану „Др Милан Будимир”, увођење видео релеј услуге и услуге превођења на терену за глува и наглува лица, постављање звучне сигнализације на семафорима, изградњу и опремање инклузивних игралишта и организовање кампова за децу са инвалидитетом, реализацију иновативних програма који имају за циљ мотивисање и јачање капацитета младих особа са различитим врстама инвалидности из целе Србије.

 

Помоћница министра позвала је представнике локалних самоуправа да се у партнерству са удружењима особа са инвалидитетом укључе у реализацију кампање СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА како би се на јединствен и иновативан начин заједнички допринело стварању друштва које поштује различитост.