Aa

Aa

Апис се враћа кући

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Апис се враћа кући

Читај ми

БЕОГРАД - Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања покренуло је процедуру за ексхумацију пуковника Драгутина Димитријевића, мајора Љубомира Вуловића, и Радета Малобабића, изјавио је министар Александар Вулин истакавши да се са представницима Скупштине града разговара о томе где би они могли бити сахрањени.

Он је, учествујући на округлом столу "Хероји или отпадници - Апис и другови", рекао да му је велико задовољство што је та процедура покренута, те да је сигуран да ће све бити врло брзо завршено.

"Пуковника Аписа, Вуловића и Малобабића дочекаћемо у њиховој Србији, њиховом Београду, а Министарство за рад је поносно што може да буде део историје", рекао је Вулин.

Према његовим речиома, пуковник Драгутин Димитријевић Апис је јунак и једна од српских светих тајни, који су скоро 100 година били заборављени и потиснути, не због нас, него због других.

"Црна рука није постојала, организација "Уједињење или смрт јесте", али црна рука није. Апис није водио ту оганизацију. Постоје људи који су једноставно рођени да би урадили највеће подвиге и да им за то нико не каже хвала. Апис је био један од њих. Он у свом лику био је другачији- огроман, крупан, несразмерне грађе. Надимак, велики свети бик, који се жртвује- Апис", рекао је Вулин.

Како је рекао, надимак га је определио и до краја живота био је велики, свети жртвени бик.

"Читав живот био му је посвећен једном идеалу- Србији. Он није ни главни организатор, ни извршилац атентата, али је био део тога. Није он желео само власт и моћ. Ако је био толика власт и моћ, и да их је желео, не би завршио као пуковник", сматра Вулин.

Додао је да Апис није тражио власт због власти и да је у оно у шта је веровао, уложио читавог себе. Династија Карађорђевића коју је довео можда му, како је рекао, није узвратила љубав, он је више волео њих него они њега.

"Био је један од најутицајнијих Срба тог времена, приписује му се и добро и лоше. Никада се није женио, није био склон задовољствима тела, није пио, посвећен је био искључиво Србији као таквој. Заправо је био сушта страст и сматрао да за Србију треба жртвовати све. Одрекао се породице, права на живот, зарад идеала коме стреми", рекао је Вулин.

Нагласио је да пуковник Димитријевић никада није осуђен, нити му је суђено за учешће или било какву везу са Сарајевским атентатом. Он је био оптужен за неуспели покушај атентата на регента Александра, и са њим Мајор Вуловић и Раде Малобабић.

"Оно што мене носи кад говорим о Апису, Вуловићу, Малобабићу, јесте осећај стида, горчине коју осетим сваки пут када погледам како наш народ, историја, уме да окрене главу од оних који су је стварали, својих најхрабријих, најбољих, који су за њу поднели највећу жртву", истакао је министар рада.

Он каже да је прошао век, а тек смо полако и стидљиво почели да се сећамо на "раменима каквих џинова заправо седимо" и да је коначно дошло време да тројици славних, храбрих кажемо -време је да се вратите кући, да вам захвална Србија нађе парче српске земље и парче српског неба, и вас тројицу врате са братске и прелепе грчке земље и грчког неба.

"Да не спавају у необележеним гробовима без имена. Нису то заслужили, ни својим животом, нити смрћу. Мислим да је време да се то деси. Пуковник Драгутин Димитријевић- биће ми огромна част ако будем успео у свом животу да му кажем- добродошао кући", закључио је Вулин.

На округлом столу "Хероји или отпадници - Апис и другови", глумац Горан Султановић читао одломке књига из живота Драгутина Димитријевића, представљена је књига Милана Живановића "Пуковник Апис", а говорили су и историчари Милош Казимировић и Александар Животић, издавач Зоран Колунџија и писац Мирослав Тохољ.