Aa

Aa

11. Март – Светски дан бубрега

11. МАРТ – СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

11. Март – Светски дан бубрега

Читај ми

Поводом Светског дана бубрега који се ове године обележава 11. марта под слоганом „Живети добро са бубрежном болешћу” министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић подсетила је да борбу за већа права и свеукупно побољшање положаја особа са инвалидитетом морамо водити свакодневно, уз максимално залагање ради остваривања веће равноправности, једнакости и укључености свих грађана у друштво.

 

Особама са инвалидитетом неопходна је додатна подршка, што је посебно случај током пандемијe, те ће Министарство и у наредном периоду реализовати различите активности настојећи да допринесе побољшању положаја особа са инвалидитетом у што већој мери, поручила је Кисић Тепавчевић. У том смислу, реализацијом конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом наставићемо да подржавамо рад савеза и удружења особа са инвалидитетом, нагласила је министарка.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања изражава велико задовољство у погледу досадашње сарадње са Савезом организација бубрежних инвалида Републике Србије и Савезом бубрежних  инвалида  Војводине и позива републички и покрајински савез, и локална удружења у саставу, да се укључе у реализацију Кампање СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА и да на јединствен и иновативан начин допринесу стварању друштва једнаких права које поштује различитост.

 

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и интернационалног удружења Фондација за бубрег у више од 100 земаља широм света, а од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у месецу марту.

 

Поводом обележавања Светског дана бубрега у оквиру поменуте кампање коју Министарство реализује у партнерству са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије, израђен је стикер који је доступан у оквиру вајбер пакета „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА”.