Обележена годишњица страдања Срба у логору Јиндриховице и 101. годишњицa смрти Гаврила Принципа, у Чешкој Републици

Обележена годишњица страдања Срба у логору Јиндриховице и 101. годишњицa смрти Гаврила Принципа, у Чешкој Републици

Читај ми

Јиндриховице, Терезин, Чешка Република – Ненад Нерић државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања предводио је 28. априла 2019. године (у 11 часова) церемонију полагања венаца и одавања почасти у некадашњем логору у Јиндриховицама код спомен-костурнице из Првог светског рата у којој почива 7100 наших сународника.

Истог дана у 15 часова у некадашњем аустроугарском затвору у Терезинској тврђави одржана је церемонија полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 101. годишњице смрти Гаврила Принципа у Чешкој Републици.


 

Спомен-костурница у месту Јиндриховице је место страдања српских заробљеника за време Првог светског рата. У Јиндриховицама се у периоду од 1915. до 1918. године, налазио највећи концентрациони логор на територији тадашње Аустроугарске. Кроз Логор Јиндриховице је прошло око 40.000 заробљеника међу којима је највише било Срба.

 


Гаврило Принцип рођен је у Обљају, 25. јул 1894. године , преминуо је у  Терезину, у Чешкој Републици 28. априла 1918. године. У унутрашњости ћелије смештене у тврђави Терезин, данас постоје само у зид уграђени окови за које је Гаврило Принцип био свезан, који сведоче о његовој мученичкој смрти. На зиду испред ћелије уграђена је