Обележeнa 73. годишњицa од пробоја Сремског фронта

Читај ми

Београд – Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић предводио је државну церемонију поводом обележавања 73. годишњице од пробоја Сремског фронта и том приликом истакао да је Србија одувек била на правој страни, па тако и у Другом светком рату управо борећи се против идеологије нацизма и фашизма.

 

Станковић је подсетио да је пуних 175 дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године вођена битка у којој је у тешким и крвавим борбама на снегу и ветру, погинуло око 14.000 југословенских војника, 1100 припадника Црвене Армије, као и да је пробој Сремског фронта означио и окончање Другог светског рата на територији Србије.  

        

Државни секретар Станковић нагласио је да смо захваљујући њиховим жртвама ми остали слободни и поносни ван свих блоковских подела хладноратовског размимоилажења.

 

 „Морамо следити пут наших предака тако што ћемо у миру сачувати нашу независност, јачајући економију, војску и културу. Негујмо и унапређујмо међунационалну и верску толеранцију јер само тамо можемо ојачати Србију“, поручио је државни секретар Станковић и додао да смо управо то дужни свим прецима који су животе дали за нашу слободу.

           
Након церемоније полагања венаца и одавања државних и војних почасти уприличен је пригодан уметнички програм.

 

Церемонији су поред представника Владе и Војске Србије, присуствовали преживели учесници ове велике битке, дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, представници Општине Шид, СУБНОР-а, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

 

Пуних стотину седамдесет пет дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године вођена је битка у којој је са обе стране учествовало око две стотине педесет хиљада војника. Уз јединице Југословенске Армије, учествовале су и трупе Црвене и бугарске Народне армије, као и Бригада ``Италија``.

У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око тринаест и по хиљада југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, хиљаду сто припадника Црвене Армије, шест стотина тридесет припадника бугарске Народне Армије и стотину шездесет три Италијана из састава југословенских јединица.

На страни непријатеља, погинуло је око тридесет хиљада војника.

Важно је нагласити да је пробој Сремског фронта означио и окончање Другог светског рата на територији Републике Србије.