ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ ГАВРИЛА ПРИНЦИПА, ГОДИШЊИЦЕ СТРАДАЊА СРБА У ЛОГОРУ ЈИНДРИХОВИЦЕ У ЧЕШКОЈ РЕПУБЛИЦИ И ГОДИШЊИЦЕ СТРАДАЊА ЦИВИЛА И ВОЈНИКА У ЛОГОРУ ВЕЛИКИ МЕЂЕР У РЕПУБЛИЦИ СЛОВАЧКОЈ

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ ГАВРИЛА ПРИНЦИПА, ГОДИШЊИЦЕ СТРАДАЊА СРБА У ЛОГОРУ ЈИНДРИХОВИЦЕ У ЧЕШКОЈ РЕПУБЛИЦИ И ГОДИШЊИЦЕ СТРАДАЊА ЦИВИЛА И ВОЈНИКА У ЛОГОРУ ВЕЛИКИ МЕЂЕР У РЕПУБЛИЦИ СЛОВАЧКОЈ

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, предводиће 28. априла 2017. године, у 15:30 часова, у Терезину, у Чешкој Републици, церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања годишњице смрти Гаврила Принципа.


Истог дана у 10 часова, у некадашњем логору у Јиндриховицама, код спомен-костурнице из Првог светског рата у којој почива 7100 српских заробљеника, биће положени венци и одата почаст страдалим Србима.
У склопу значајних историјских догађаја, 29. априла 2017. године, у 10 часова планирана је церемонија полагања венаца и одавања почасти на Олшанском гробљу у Прагу, у цркви Успења пресвете богородице са спомен-костурницом у којој почива 131 српски војник страдао у Првом светском рату.
Тридесетог априла 2017. године, у 11 часова, планирано је полагање венаца и одавања почасти цивилима и војницима умрлим у логору Велики Међер у Републици Словачкој.
Церемонијама ће присуствовати студенти војних и полицијских академија из Београда и Бања Луке, представници Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, амбасаде Републике Србије у Прагу, као и представници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

******

Гаврило Принцип je рођен у селу Обљај, код Босанског Грахова, 25. јула 1894. године, а преминуо је у Терезину, у данашњој Чешкој Републици, 28. априла 1918. У тврђави у Терезину још увек постоји ћелија у којој је Гаврило Принцип тамновао, са оковима у којима је био и који сведоче о његовој мученичкој смрти. На зиду испред ћелије налази се скромна плоча са именом затвореника.

********

Спомен-костурница у месту Јиндриховице је место страдања српских заробљеника за време Првог светског рата. У Јиндриховицама се од 1915. до 1918. године налазио највећи концентрациони логор на територији тадашње Аустроугарске. Кроз логор Јиндриховице је прошло око 40.000 заробљеника, међу којима је највише било Срба.

********

Кроз логор Велики Међер прошла је двадесет једна хиљада логораша. Формиран је у августу 1914, а престао је да постоји у октобру 1918. године. Налазио се на дунавској ади у близини угарске варошице Нађмеђер, данашњег словачког Чалова. У логору је преминуло 5153 Срба.