Aa

Aa

Обележавање Дана „Устанка у Херцеговини-Невесињска пушка“

Обележавање  Дана „Устанка у Херцеговини-Невесињска пушка“

Обележавање Дана „Устанка у Херцеговини-Невесињска пушка“

Читај ми

Поводом обележавања Данa устанка у Херцеговини-Невесињске пушке, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, 9. јула 2022. године  од 11 часова положиће венац и одати почаст, у име Владе Републике Србије, на спомен-обележје погинулим устаницима у селу Крекови.

 

Церемонији, у оквиру Програма заједничког обележавања са Републиком Српском, присуствоваће и представници града Требиња, општина Невесиње, Гацка, Калиновика, Источног Мостара, Билеће, Љубиња и Берковића, делегације 3 пешадијског пука ( Република Српска), НВО удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а Републике Српске, као и представници НВО и грађани.

 Невесињска пушка је назив за први сукоб између Срба и Турака у Херцеговачком устанку (1875-1878), који се одиграо 9. јула 1875. Завршен је лаком победом устаника. Упркос малим размерама ове битке ова устаничка победа била је сигнал за општи устанак у Херцеговини у лето 1875. По овој, првој устаничкој победи, цео устанак у Херцеговини (1875-1878) назива се Невесињска пушка.