Обележавање Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату

Обележавање Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату

Обележавање Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату

Читај ми

Изасланик председника Републике Србије, генерални секретар Сузана Пауновић предводиће 22. априла 2021. године у 11 часова државну церемонију полагања венаца и одавања државних и војних почасти поводом обележавања Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату у оквиру комплекса некадашњег нацистичког логора смрти, „Старо сајмиште“ на Новом Београду.  

 

Венце ће положити и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, представници Града Београда, преживели заточеници логора смрти, чланови породица пострадалих, представници Савеза Јеврејских општина Србије, Савета Ромске националне мањине, дипломатског кора, удружења и грађани.

 

Молимо представнике медија да се за праћење овог догађаја акредитују на адресу press@minrzs.gov.rs  до четвртка до 9 часова.

 

 

Чланом 5. Закона о државним и другим празницима у Републици Србији („Службени гласник Републике Србије“, бр. 91/11) установљен је Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Овај дан посвећен је сећању на Србе, Јевреје и Роме страдале у масовним и нечовечним усмрћивањима током Другог светског рата.

 

Дан сећања на жртве геноцида обележава се 22. априла  у спомен на 22. април 1945. године кад је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у тзв. Независној Држави Хрватској.

 

Систем концентрационих логора „Јасеновац“ представља једно од највећих стратишта у Другом светском рату. У периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском). Осим логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина, систем концентрационих логора обухватао је више локалитета на територији данашње Републике Хрватске и Босне и Херцеговине.

 

Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је концентрациони логор на Старом Сајмишту у Београду, чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно убијани од 1941. до 1944. године.