Обележавање 631. годишњице од боја на Косову

Обележавање 631. годишњице од боја на Косову

Обележавање 631. годишњице од боја на Косову

Читај ми

Крушевац – Изасланик председника Републике Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводиће државну церемонију полагања венаца и одавања државних и војних почасти поводом обележавања 631. годишњице од битке на Косову која ће се одржати 28. јуна 2020. године у 12.00 часова, код Споменика косовским јунацима који се налази у центру Града  Крушевца.

 

Организатор комеморативне свечаности је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије  у сарадњи са Градом  Крушевцом.

 

Након церемоније полагања венаца предвиђене су изјаве за медије.


 

 

28. јун - Видовдан је државни празник који се радно обележава у спомен на Косовску битку, а на основу одредаба Закона о државним и другим празиницима у Републици Србији („Службени гласник Републике Србије“, бр. 43/2001 и 101/2007).

 

Бој на Косову, који се одиграо 28. (15.) јуна 1389. године на Газиместану у колективном сећању српског народа симболизује слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, националног бића, витештва и херојства. 

 

Тај догађај био је прекретница у националној историји после периода успона под владарима из династије Немањић.

 

Споменик косовским јунацима представља симбол Крушевца. Споменик је дело српског вајара Ђорђа Јовановића. Откривен је 28. јуна 1904. године, у оквиру прославе стогодишњице Првог српског устанка, у присуству краља Петра Првог  Карађођевића.

 

На врху споменика налазе се Бошко Југовић и вила. На источној и западној страни, у два рељефа, приказани су епско причешће српске војске пред Косовску битку и погибија султана Мурата. На северној страни споменика је грб државе Немањића и 1389. - година одигравања битке на Косову. На западној - грб цара Душана и година откривања споменика 1904. На источној - грб кнеза Лазара и посвета "Српство косовским јунацима" са ловоровим венцем и палмовом гранчицом у подножју, док је на јужној страни грб Краљевине Србије из 1888. и година проглашења Србије краљевином 1882. Мотиви на огради од ливеног гвожђа око споменика представљају стилизоване косовске божуре.