Oбележавање 216. годишњице од боја на Иванковцу

Oбележавање  216. годишњице од боја на Иванковцу

Oбележавање 216. годишњице од боја на Иванковцу

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће државну церемонију 18. августа 2021. године у 10 часова којом ће бити обележена  216. годишњица боја на Иванковцу. 

 

Церемонија ће бити  одржана код споменика Миленку Стојковићу на локалитету „Шанчеви на Иванковцу“ код Ћуприје. 

 

Организатор државне церемоније  је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 

 

Крај споменика Миленку Стојковићу на Иванковцу биће положени ловорови венци и одате државне и војне почасти почасти. Венце ће положити представници  Министарства одбране и Војске Србије, општине Ћуприја, као и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

 

Бој на Иванковцу, који се одиграо 18. августа 1805. године, представља једну од најзначајнијих и највећих победа Карађорђевих устаника, предвођених Миленком Стојковићем, у читавом раздобљу Првог српског устанка. То је, истовремено, и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције.

 

Остваривши победу у знаменитом боју на Иванковцу српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа.