Oбележавање 103. годишњице од повлачења Српске војске на oстрво Крф и страдања на острву Видо

Oбележавање 103. годишњице од повлачења Sрпске војске на oстрво Крф и страдања на острву Видо

Oбележавање 103. годишњице од повлачења Српске војске на oстрво Крф и страдања на острву Видо

Читај ми

Поводом обележавања 103. годишњице искрцавања Српске војске на острво Крф страдања на острву министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић ће предводити државну церемонју код Маузолеја на острву Видо 26. септембра 2019. године са почетком у 11 часова. Венци ће истог дана бити положени на спомен обележје „Морнарички крст“, а венац Владе Републике Србије биће положен и у „Плаву гробницу“.

 

Комеморативне манифестације у Републици Грчкој одржавају се у знак сећања и пијетета на око две стотине педесет хиљада страдалих цивила и припадника Српске војске.

 

Делегацију Републике Србије чиниће и министар здравља Златибор Лончар државни секретар Министарства просвете Владимир Поповић као и државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић. Делегацију Војске Србије која ће положити венце на острву Видо предводиће бригадни генерал Синиша Кресовић.

 

Високој делегацији Републике Србије на Виду прикључиће се и представници амбасаде Републике Србије у Републици Грчкој као и генералног конзулата Републике Србије у Солуну.

 

Комеморативним церемонијама присуствоваће поред званичника Републике Србије и званичници Републике Грчке. Такође, помену и комеморативним свечаностима присуствоваће и представници више српских и грчких удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.


 

После неуспелог покушаја да се српска Војска повлачи долином Вардара, а због продора бугарске армије и пресецања комуникација те изостанка планираног продора савезника из Солуна у сусрет српској Војсци Врховна Команда је 24. новембра 1915. године одлучила да се трупе повуку преко Црне Горе и Албаније на Јадранско приморје. После више од месец дана тешких маршева по најтежем времену и беспућу, српска Војска се прикупила код Скадра, Драча и Валоне одакле се повукла на Крф на којем се до априла прикупило 151.828 војника, у Бизерти око 13.000 војника, а на Корзици и у Француској њих око 5.000. Начелник Врховне Команде генерал Петар Бојовић на Крф је стигао међу последњим ешалонима 5.(18) априла 1916. године. Крфска епопеја представља један од најтрагичнијих и најсудбоноснијих периода новије националне историје. У питању је раздобље великог страдања цивилног становништва и припадника оружаних снага који су, исцрпљени дуготрајним маршевима кроз Косово и Метохију и Албанију, спас потражили на грчким јонским острвима Крф и Видо.