Kомеморативни скуп у знак захвалности мисијама за помоћ у Балканским ратовима и Првом светском рату Српског лекарског друштва

Kомеморативни скуп у знак захвалности мисијама за помоћ у Балканским ратовима и Првом светском рату Српског лекарског друштва

Kомеморативни скуп у знак захвалности мисијама за помоћ у Балканским ратовима и Првом светском рату Српског лекарског друштва

Читај ми

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Милошевић присуствовао је церемонији полагања венаца и одавања почасти, 24. септембра 2020. године мисијама за помоћ у Балканским ратовима и мисијама за помоћ у Великом, односно, Првом светском рату. Комеморативни скуп одржан је испред здања Српског лекарског друштва у улици Џорџа Вашингтона 19, у Београду.

 

Церемонији полагања венаца и подсећању на стране санитетске мисије које су српском војном санитету притекле у помоћ у Балканским ратовима и у Првом светском рату, на две спомен плоче постављене са обе стране улаза у зграду Српског лекарског друштва венце су положили и представници Министарства здравља и Министарства одбране.

 

Пошту жртвама одали су и војно-дипломатски представници из иностранства, амбасадори или њихови изасланици: Аустралије, САД, Канаде, Белгије, Италије, Мађарске, Немачке, Велике Британије, Холандије, Француске и Пољске, потомци страдалих, представници установа културе, науке, образовања и уметности, грађани Београда.

Након церемоније полагања венаца и почасти, српским и иностраним званичницима, као и окупљеним грађанима, у име Српског лекарског друштва обратили су се проф. др Павле Миленковић, председник Академије медицинских наука Српског лекарског друштва и  др Зоран Вацић, председник секције за историју Српског лекарског друштва.

 

Србија је у Балканске ратове ушла са 370, а у Први светски рат са 409 лекара од којих  неки, због старости и болести, нису ни били способни за војну службу. У те ратове Србија је ушла без иједне медицинске сестре. Ратне санитетскe резерве биле су потпуно истрошене због чега су се појавиле велике епидемије заразних болести од којих је умрло око 135000 цивила и војника. Била је неопходна велика помоћ у лекарима, медицинским сестрама, болничарима и санитетском материјалу.

У оба рата Србији су притекле у помоћ стране санитетске мисије из бројних европских земаља, Канаде, САД, Аусралије и Новог Зеланда. Тачан број особља никада није утврђен али их је несумњиво било више хиљада од којих су бројни у Србији оболели, умрли и у њој сахрањени. 

У знак захвалности тим мисијама Српско лекарско друштво је 24. септембра 2015. године на својој згради у улици Џорџа Вашингтона 19 открило две спомен плоче, једну мисијама за помоћ у Балканским ратовима и другу, мисијама за помоћ у Првом светском рату.