Ђорђевић на телевизији Пинк: Србија брине о сваком детету пружајући му услове за безбедно одрастање

Ђорђевић на телевизији Пинк: Србија брине о сваком детету пружајући му услове за безбедно одрастање

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић гостујући на телевизији Пинк у емисији „Ново јутро“ говорио је о улози државе у случајевима остављених беба, безбедности радника на градилиштима и наменским трансферима који доприносе развоју нових услуга социјалне заштите.

 

Министар је истакао да држава брине о сваком детету у Србији пружајући му адекватне услове за безбедно одрастање и додао да је најбитније, када су у питању случајеви остављених беба, да су оне живе и здраве.

 

„Најсрећнија ствар у целој причи је та да су та деца на сигурном и да ће у будућности имати своју породицу и наравно да су живи и здрави. Држава ће свакако вршити надзор да они стварно одрастају у оквиру неке биолошке породице, односно у условима биолошке породице, јер сматрам да та деца заслужују најбоље услове“, рекао је Ђорђевић истакавши да су сусрети са том децом изузетно тешки.

 

„Емоције су врло чудне када видите тако неко дете и просто нама, обичним грађанима, је несхватљиво да неко може да их остави, али то је ипак питање за психологе. Много људи се мучи и хоће да има децу, онда, некима Бог да децу, али они се тако односе према њима. Нажалост, то што су остављени су тешке околности и нешто са чим ће они морати да се суоче у будућности“, рекао је министар.

 

Према његовим речима, Центар за социјални рад у оваквим ситуацијама реагује одмах. Дете се не даје одмах у хранитељску породицу, већ тек када се створе одређени услови и када се установи здравствено стање детета, као и када постоји сигурност да дете нема никаквих последица зато што је остављено.

 

Ђорђевић је рекао и да родитељи, када оставе децу истовремено ризикују да то дете не преживи јер су у тим тренуцима и у том добу најрањивије. Како каже, бебе буду најчешће остављене испред цркве, у таксију, где постоји већа шанса да их неко нађе.

 

„Ово дете, у Малом Црнићу, било је остављено у снегу, умотано у неко поцепано ћебе, у вејавици, у улици, која није прометна и нема никога, а стручњаци су установили да је он рођен два сата пре него што је нађен. Права је срећа да је жена која је кренула у продавницу, изашла са задње стране дворишта, где обично само лети излазе кад иду у поље да раде, и тада видела корпу“, рекао је.  

 

Када су у питању случај непријављених радника министар је рекао да он апелује на грађане да пријављују увек уколико сматрају да неко крши закон. Према његовим речима, установљено је да би сви смртни случајеви у току прошле године, да су употребљена сва  заштитна средстава које се предвиђене Законом о безбедности здравља на раду, били спречени, односно да би сви они преживели.

 

Министар је рекао и да је анонимно пријавио случај на једном градилишту где нико од радника није имао опрему.

 

„Видео сам човека на врху зграде, четвртом или петом спрату, стајао је на самој ивици и у тренутку када се истоварала нека опрема командовао како треба кран да надолази са том опремом и где треба да истовари опрему. Ту је и маса радника била око њега, нико од њих није имао опрему. Ја сам то пријавио инспекцији, анонимно и хтео сам баш да видим када ће изаћи на терен. Изашли су одмах сутрадан. То је била недеља поподне, а они су у понедељак ујутру изашли“, испричао је Ђорђевић и рекао да је градилиште, након још једне контроле затворено, обзиром да радници нису имали ни опрему нити су били пријављени, а исти случај је био и у Улици Кнеза Милоша, где је фирма имала само једног запосленог и то газду.

 

„Контроле су константне, сваки дан, на сваку пријаву се реагује и по свакој пријави инспекција излази на терен. Пролазио сам такође случајно једном улицом, где сам видео да радници стоје на самој грађевини без икакве опреме, исто је био истовар у питању. И ту сам исто пријавио анонимно“, рекао је министар.

 

Он је истакао и да је такође, кад је био у Аустрији, у службеној посети видео раднике у Аустрији који су у самом Бечу, стајали на једној згради, на крову, без икакве опреме и додавали црепове. Све је снимио камером и показао ресорном министру, пошто је тог поподнева имао састанак са њим.

 

„То што анонимно пријавим овакве случајеве је одговорност. Када стварно видите некога да виси без икакве заштитне опреме, без кациге коју треба да има, ви схватите да ту опасност постоји. Уколико реагујем, довољно ми је да знам да сам можда спречио да се нешто у будућности деси. Сваки изгубљени живот је штета која не може да се врати и не може да се плати“, рекао је Ђорђевић и подсетио да је Влада Србије ову годину прогласила Годином заштите и безбедности на раду.

 

У вези са тим, рекао је и да ће у овој години бити низ активности, као и да ће се радити на измени Закона о безбедности и здрављу на раду, који треба да буде потпуно нов, а такође, у плану је и нов Закон о повредама и осигурању у случају повреде на раду, који ће претпоставити да сваки радник треба да буде осигуран, што ће додатно да пробуди свест да свако тражи да буде осигуран, јер у случају било какве повреде, доћи ће се лакше до својих права.

 

Такође, министар је поменуо и да постоје нови услови за развој установа социјалне заштите, односно наменски трансфери и додао да је ове године било много мање примедби у односу на прошлу годину и на рад установа и центара за социјални рад.

 

„Оно што је симптоматично јесте да смо опет чекали март месец, да би поделили тај новац за ову годину. Ја сам их замолио да будемо ажурни, јер ми новац имамо опредељен већ буџетом од првог јануара, али је потребно да се оправдају средства од претходне године. Најављујем и сада да ћу у децембру да тражим свима да оправдају средства из 2019“, каже министар.

 

Када су у питању особе са инвалидитетом, министар је рекао да је Србија, још од времена када је председник Александар Вучић, био председник Владе Србије променила концепт односно однос према особама са инвалидитетом и према борцима и ветеранима.

 

„Председник Вучић захтевао је да брига државе о њима буде из године у годину, не само на терену и медијски, већ и материјално јача. Ми смо кренули са праксом да сваке године повећамо буџет, и у једном и у другом случају смо га повећали за 50 милиона. Они могу да располажу тим средствима и учествују на пројектима, преко удружења и савеза“, рекао је министар.

На крају гостовања, на питање водитеља да ли ће учествовати на маратону у Берлину, министар је рекао да ће ове године учествовати три члана Владе, министар финансија Синиша Мали, директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и он, а када је у питању маратон у Београду да се још увек не зна да ли ће учествовати, али ће га сигурно посетити.