Najavljena obnova Biblioteke Saveza slepih Srbije

Nedelja, 23 Septembar 2018 |

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se sa predsednikom Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom i predsednikom Saveza slepih Srbije Milanom Stošićem, kako bi razgovarali o unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i budućim planovima. 

 

Đorđević je ovom priliko istakao da su u Srbiji svi građani jednaki i da će nastaviti da se kao resorni ministar bori za prava i još bolje uslove za osobe sa invaliditetom.

 

„Ove godine upravo pod geslom „jednaki“ Ministarstvo organizuje sajam, koji će se održati na Beogradskom sajmu, a on će prvi put u istoriji, od osnivanja, biti kompletno dostupan osobama sa invaliditetom. Na njemu će biti predstavljene i rukotvorine, umetnička dela upravo osoba sa invaliditetom“, rekao je ministar Đorđević.

 

Milan Stošić je ovom prilikom zahvalio ministru Đorđeviću na dosadašnjem zalaganju i podršci i poklonio mu Brajev sat sa posvetom.

 

„Ministar Đorđević je uvek tu za nas i osobama sa invaliditetom njegova podrška mnogo znači. Želeli bismo da 15. oktobar, Međunarodni dan slepih i slabovidih obeležimo u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, jer je to za nas poseban dan a njegova pomoć zaista konstantna, ogromna i velikodušna“, rekao je Stošić.

 

Ovom prilikom dogovorena je rekonstrukcija najveće biblioteke Brajevih knjiga na Balkanu koja se nalazi u Beogradu, a odakle se distribuiraju kljige u celoj Srbiji, ali i u Americi i Kanadi.

 

Biblioteka Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir“ je počela sa radom 1971. godine, kao baštinik prethodnih institucija koje su se bavile poslom štampanja knjiga na brajevom pismu i snimanjem audio knjiga. Danas biblioteka funkcioniše u sklopu Saveza slepih Srbije, sa više od šest hiljada naslova u audio formatu sa preko trideset hiljada jedinica, više od pedeset hiljada primeraka knjiga na brajevom pismu, različitih publikacija na brajevom pismu i u audio formatima, kao i pet hiljada primeraka na običnom tisku.

 

Sastanku su prisustvovali i Biljana Barošević, vršilac dužnosti pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom i Jelena Stojanović, sekretar Saveza slepih Srbije.