Aa

Aa

Најављена обнова Библиотеке Савеза слепих Србије

Најављена обнова Библиотеке Савеза слепих Србије

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се са председником Националне организације особа са инвалидитетом и председником Савеза слепих Србије Миланом Стошићем, како би разговарали о унапређењу положаја особа са инвалидитетом и будућим плановима. 

 

Ђорђевић је овом прилико истакао да су у Србији сви грађани једнаки и да ће наставити да се као ресорни министар бори за права и још боље услове за особе са инвалидитетом.

 

„Ове године управо под геслом „једнаки“ Министарство организује сајам, који ће се одржати на Београдском сајму, а он ће први пут у историји, од оснивања, бити комплетно доступан особама са инвалидитетом. На њему ће бити представљене и рукотворине, уметничка дела управо особа са инвалидитетом“, рекао је министар Ђорђевић.

 

Милан Стошић је овом приликом захвалио министру Ђорђевићу на досадашњем залагању и подршци и поклонио му Брајев сат са посветом.

 

„Министар Ђорђевић је увек ту за нас и особама са инвалидитетом његова подршка много значи. Желели бисмо да 15. октобар, Међународни дан слепих и слабовидих обележимо у присуству председника Републике Србије Александра Вучића, јер је то за нас посебан дан а његова помоћ заиста константна, огромна и великодушна“, рекао је Стошић.

 

Овом приликом договорена је реконструкција највеће библиотеке Брајевих књига на Балкану која се налази у Београду, а одакле се дистрибуирају кљиге у целој Србији, али и у Америци и Канади.

 

Библиотека Савеза слепих Србије „Др Милан Будимир“ је почела са радом 1971. године, као баштиник претходних институција које су се бавиле послом штампања књига на брајевом писму и снимањем аудио књига. Данас библиотека функционише у склопу Савеза слепих Србије, са више од шест хиљада наслова у аудио формату са преко тридесет хиљада јединица, више од педесет хиљада примерака књига на брајевом писму, различитих публикација на брајевом писму и у аудио форматима, као и пет хиљада примерака на обичном тиску.

 

Састанку су присуствовали и Биљана Барошевић, вршилац дужности помоћника министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом и Јелена Стојановић, секретар Савеза слепих Србије.