Aa

Aa

ОТВОРЕНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ – УСПЕШНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ - УНДП

Читај ми

Актуелно

Пројекат „Отворене заједнице – успешне заједнице“ УНДП-у сарадњи са Светском здравственом организацијом, Међународном организацијом за миграције и УНДП

 

Пројекат „Отворене заједнице – успешне заједнице“, финансиран од стране ЕУ, укупне вредности од 4.000.000 евра спроводи конзорцијум УН агенције који предводи Агенција Уједињених нација за развој (UNDP), у сарадњи са Светском здравственом организацијом (WHO) , Међународном организацијом за миграције (IOM) и Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS).

Партнери на пројекту су:

  • Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања,
  • Министарство здравља,
  • Министарство за европске интеграције,
  • Комесаријат за избеглице и миграције.

Пројекатима за циљ подстицање прихватања и разумевања питања с којима се мигранти / избеглице суочавају у локалним заједницама. Пројекат ради на изградњи односа између популације домаћина и миграната / избеглица и побољшања комуналне инфраструктуре и система здравствене заштите.

Пројекат траје у периоду од јуна 2017. године до јуна 2019. године.

Пројекат се састоји од 3 компоненте:

  1. Подршка здравственом систему – набавка опреме за домове здравља, набавка санитетских возила, набавка опреме за институте за јавно здравље, лабораторијска опрема, припрема водича за ментално здравље и пружање психо-социјалне подршке.
  2. Подршка локалним заједницама - подразумева подршку локалним самоуправама кроз: јачање локалне инфраструктуре, запошљавање додатних лица на локалу у институцијама где је подршка потребна, куповина опреме односно механизација за локалне пружаоце услуга (центри за социјални рад, комунална предузећа, вртићи и сл).
  3. Социјална кохезија – подршка институцијама на терену, а пре свега представницима Комесаријата и Центара за социјални рад кроз културну оријентацију, а посебно у делу припреме и реализације директних активности у којима су и избеглице укључене.

 

Пројектне активности захваћене мигрантском кризом су спроводене у следећим oпштинама: у Димитровграду, Прешеву, Шиду, Суботици, Босилеграду, Београду, Сјеници, Тутину, Лајковацу, Лозници, Бујановацу, Пироту, Кањижи, Сомбору, Кикинди, Белој Црквки, Обреновацу и Врању.