Aa

Aa

За 117 радника Аха Мура Први мај исплаћене заостале зараде

За 117 радника Аха Мура Први мај исплаћене заостале зараде

Читај ми

ПИРОТ - Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања данас је у Индустрији одеће "Аха Мура Први мај Пирот" доделило 117 решења радницима којима су исплаћене заостале зараде у вредности од 40 милиона динара, преко Фонда солидарности, а државни секретар Драган Тодоровић је поручио да ће влада помоћи таквим фабрикама да обнове производњу.

У фабрици "Аха Мура Први мај Пирот" стечајни поступак је отворен 25. јуна прошле године, а до сада је Фонду солидарности поднето 1.284 захтева за исплату потраживања.

"Влада на челу са премијером Александром Вучићем је у деликтаној ситуацији да сходно својим могућности помаже људима који су били избачени на улицу без зарада и који нису могли да брину о својој егзистенцији", рекао је Тодоровић током посете фабрици.

Он је казао да је Влада Србије прихватила на себе да исправља неправде из претходног периода и да је компанија Тигар добар пример за целу Србију.

Тодоровић истиче да Тигар сада бележи успех и да је иако је била пред стечајем сада има упослено 90 одсто капацитета.

Он каже да политика владе није, како каже наш народ, да "неком да парче рибе да га нахрани, већ да му да удицу и да га научи да пеца".

"Суштина пполитике Владе Србије је да хитно помогне онима који ту помоћ заслужују, али и да се успостави производња у фабрикама као што је Први мај Пирот, да се поништи негативан утицај пљачкашких приватизација које су опустошиле некада најбоље фабрике овог краја", навео је Тодоровић подсетивши да је та фабрика некада била највећи произвођач одела у Европи

Он поручује да ће Влада Србије покушати и ту фабрику да подигне на ноге, пронађе статешке партнере, повећа производне капацитете и отвори нова радна места.

"Суштина јесте у изналажењу стратешког партнера", додао је Тодоровић.

Фонд солидарности има улогу солидарног дужника за исплату дела потраживања запослених која нису могла бити намирена из стечајне масе, а радницима који остварују ово право исплаћује се зарада за последњих девет месеци пре покретања стечајног поступка у висини минималне нето зараде.