Aa

Aa

Ускоро база података за особе са инвалидитетом

Ускоро база података за особе са инвалидитетом

Читај ми

БЕОГРАД - Министарство за рад покренуло је оснивање базе података за особе са инвалидитетом која би требало да буде завршена до краја године и која ће садржати податке о члановима организација које су укључене у програмске и пројектне активности за које министарство издваја финансијска средства.

Министар за рад Александар Вулин рекао је приликом представљања тог пројекта у Националној организацији особа са инвалидитетом Србије да се квалитет друштва мери тиме у односу на то како се односи према најслабијима.

Он је рекао да особе са инвалидитетом имају право на помоћ, да имају приступ сваком јавном објекту, да раде, као и да би држава могла у томе да им помогне тако што ће омогућити обуке и доквалификације како не би било недостатака у стручним спремама.

Вулин је рекао да би требало омогућити једноставнију набавку помагала, као и једноставније добијање неких решења.

"Неке ствари не можемо да исправимо, али можемо да залечимо. База података је веома драгоцена , а држава би требало да води више рачуна јер, некад, није све у новцу", казао је он.

Вулин је рекао да би социјална давања у будуће требало прецизније дистрибуирати како би више добили они којима су потребнија.

Помоћник министра Владимир Пешић рекао је да би база података требало да буде завршена до септембра или октобра, као и да да ће она бити дневно ажурирана, како би се знало колико особа са инвалидитетом има и шта им је све потребно.

Сектор за заштиту оосба са инвалидитетом Министарства за раде иницирао је израду базе савеза и удружења особа са инвелидитеом чије програме и пројекте подржава кроз конкурсе.

База ће, како је речено, садржати податке о члановима организација које су укључене у програмске и пројектне активности за које министарство издваја финансијска средства.