Aa

Aa

У Белој Цркви о унапређењу услуга социјалне заштите и побољшању положаја особа са инвалидитетом

У Белој Цркви о унапређењу услуга социјалне заштите и побољшању положаја особа са инвалидитетом

У Белој Цркви о унапређењу услуга социјалне заштите и побољшању положаја особа са инвалидитетом

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић посетила је данас Белу Цркву, где је са надлежнима разговарала о унапређењу услуга социјалне заштите и побољшању положаја особа са инвалидитетом у јужном Банату.  

 

Министарка Кисић Тепавчевић је истакла да је Министарство за наменске трансфере локалним самоуправама за унапређење услуга социјалне заштите ове године определило 556 милиона динара. Тим трансферима је обухваћено и пет општина на територији Јужног Баната, којима је опредељено више од 15 милиона динара. „Сагледали смо које су то активности које треба да спроводимо у наредном периоду како би своје ресурсе усмерили тамо где је помоћ најпотребнија“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом су током посете Белој Цркви разговарале и са представницима удружења за заштиту особа са инвалидитетом из Панчева, Вршца, Пландишта, Опова, Ковачице, Алибунара, Ковина и Беле Цркве, о унапређењу услова живота и рада особа са инвалидитетом. На територији Јужнобанатског округа постоји 24 удружења особа са инвалидитетом, а у овој години је за њихов рад издвојено више од 5 милиона динара, чиме је обезбеђено укључивање особа са инвалидитетом у различите инклузивне програме и активности.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је у сарадњи са компанијом Моцарт обезбедило комби возило за потребе особа са инвалидитетом на подручју Беле Цркве. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је у Белој Цркви посетила и Дом за децу и омладину „Вера Радивојевић“, за које је Министарство у претходном временском периоду издвојило финансијска средства за реконструкцију крова и опремање, а у току су и радови на замени расвете. 


 

У претходном периоду обезбеђена су средства Сектора за заштиту особа са инвалидитеом за изградњу првог инклузивног игралишта за децу са инвалидитетом у Панчеву, постављање рампи на приоритетним објектима у Алибунару, Ковачици и Пландишту, адаптацију просторија, увођење грејања на објекту Удружења параплегичара и квадриплегичара Опово, набавку рачунарске опреме и намештаја за два удружења особа са инвалидитетом из Вршца и друго.

 

Министарство ће, у складу са називом кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА”, наставити да ради на обезбеђивању приступачног окружења и друштва без баријера за све грађане.

 

Председница општине Бела Црква Виолета Симић захвалила је министарки Кисић Тепавчевић на посети тој општини, током које су договорени планови за наредну годину, у циљу побошљања услова за живот и рад грађана. Начелница Јужнобанатског управног округа Марина Томан рекла је да је на састанку договорена даља подршка на унапређењу кадровских капацитета установа у тој општини и њиховој техничкој опремљености.