Aa

Aa

Стереотипи према особама са инвалидитетом и њихова дискриминација у Србији не смеју да постоје

Стереотипи према особама са инвалидитетом и њихова дискриминација у Србији не смеју да постоје

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и в.д.помоћнице у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, посетили су Друштво за дечију и церебралну парализу на Новом Београду и разговарали са председником Синишом Букумиром и члановима сродних друштава из Београда и Србије. 

 

Теме разговора биле су стални изазови и потешкоће са којима се сусрећу оболели од церебралне парализе, међу којима су најчешћи проблеми градског превоза, лечења и смештаја у установама, запошљавање особа са инвалидитетом, али и регулисање процедура  и исплата туђе неге.

 

„Најбољи начин да нешто променимо и урадимо за добробит свих, јесте да радимо заједно и да имамо обострано разумевање. Један од начина јесу управо овакви састанци где заједно, разговором можемо лакше да мењамо и решавамо проблеме. Министарство на чијем сам челу, мој тим и ја свесни смо да проблеми постоје, али нови систем рада, транспарентно и контролисано трошење средства, која држава издваја за особе са инвалидитетом, само су један од начина да се ваш живот побољша и подигне на виши ниво, како то раде земље попут Шведске”, истакао је Ђорђевић у разговору са особама оболелим од церебралне парализе.

 

Министар је најавио израду базе података свих особа са инвалидитетом, како би оствариле сва права која им по Закону следују, али и истакао да ће они, који та права буду злоупотребљавали бити кажњени.

 

“ План нам је да у овој години, на свим већим раскрсницама поставимо звучне семафоре и започнемо пројекат који подразумева рампе у свим државним институцијама, школама, установама, како би се тиме олакшао приступ свим особама са инвалидитетом“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је истакао да је кључно, а можда и најважније да се као друштво изборимо против стереотипа када је реч о особама са инвалидитетом, да спречимо дискриминацију и променимо свест да међу нама нема разлика.

 

Министар је најавио  да ће у овој години бити и измена и допуна закона, а све у циљу  веће бриге према особама са инвалидитетом, али и ефикаснијег рада.

 

Министарство активно сарађује са 33 Савеза особа са инвалидитетом, а износ укупне социјалне помоћи, који је држава издвојила у буџету за ову годину, већи је у односу на прошлу и износи око 138 милијарди динара.