Aa

Aa

Србија неће престати да брине о Републици Српској

Србија неће престати да брине о Републици Српској

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас, поводом Дана Републике Српске, да је Србија посвећена миру и стабилности у региону и да неће никада престати да брине и води рачуна о Републици Српској.

Вулин је, после свечане академије у Банском двору, у име Владе Србије и њеног председника Александра Вучића честитао грађанима Републике Српске празник и славу Свети Стефан, поручивши да ће Србија увек водити рачуна о Републици Српској и њеним грађанима и доживљавати их "као део сопственог бића".

"Република Србија је посвећена стабилности и миру у региону. Наравно, поштујемо све обавезе које произилазе из Дејтонског споразума и осталих међународних споразума и зато поштујемо и признајемо Босну и Херцеговину, али љубав коју осећамо према Републици Српској не може се изразити ниједним споразумом, ако није рођена - а рођена је", истакао је Вулин.

Према његовим речима Срби, где год да живе, чине део великог, заједничког културног простора, историје, традиције и порекла.

"Република Српска је један од приоритета Републике Србије и њен просперитет и развој ће за нас бити доказ колико је и сама Република Србија успешна", закључио је Вулин.

Република Српска обележава данас своју крсну славу Светог архиђакона Стефана и Дан РС, у знак сећања на 9. јануар 1992., када је на Палама проглашена Српска Република Босна и Херцеговина.

Он је данас обележен светом архијерејском литургијом у Саборном храму Христа Спаситеља коју је служио српски патријарх Иринеј, а затим свечаном академијом у Културном центру "Бански двор" и пријемом у згради Владе РС.