Aa

Aa

Србија је данас једна од земаља са најнижом стопом институционализације деце у Европи

Србија је данас једна од земаља са најнижом стопом институционализације деце у Европи

Читај ми

„Међународни дан породице је дан када сви треба да се подсетимо на улогу породице и њеног значаја. Први кораци у процесу реформе система социјалне заштите у Србији, довели су до значајног смањења броја деце у резиденцијалној заштити, а том успеху допринео је и развој хранитељства. Захваљујући тој реформи, Србија је данас једна од земаља са најнижом стопом институционализације деце у Европи“, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић на отварању свечане конференције поводом обележавања Међународног дана породице у Палати Србија у Београду.

 

Министар је истакао да је заједнички задатак свих нас који живимо у Републици Србији  да сачувамо и ојачамо институцију породице, да подстакнемо поделу одговорности између родитеља и друштва и да пружимо једни другима подршку у остваривању онога што је највеће добро за децу.

 

„Свака породица треба да на најбољи начин остварује право сваког детета да живи у безбедном и подстицајном окружењу. Дубоко верујем да радимо праву ствар и у најбољем интересу деце и породице како би њен значај у будућности био далеко бољи и како бисмо самим тим Србију приближили најразвијенијим земљама“, истакао је Ђорђевић.

 

На крају обраћања министар је посветио цитат својој ћерки којим је истакао важност доброг односа између оца и ћерке, а затим га упутио и свим присутним дамама, јер су и оне нечије ћерке.

 

Новинар телевизије Пинк, Михајло Павић, који је након смрти мајке и баке одрастао у Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској истакао је да је систем социјалне заштите изузетно унапређен након доласка министра Ђорђевића на чело ресорног министарства и захвалио му се што се и лично залаже да деца која одрастају без родитеља имају све услове за безбрижно детињство.

 

„Свака лоша ствар која вам се догоди у животу донесе и нешто добро на крају. Ја сам имао ту срећу што сам одрастао у установи која ми је пружила велике шансе и била моје светло на крају тунела. Постао сам стипендиста, завршио факултет, а данас успешно обављам посао којим сам увек желео да се бавим“, поручио је Павић.

 

Своје животне приче и одрастање у хранитељским породицама са присутнима су поделиле и оснивач удружења „Мој круг“ Маја Спасеновић, као и апсолвент Факултета музичке уметности у Београду Катарина Ашић Лисић.

 

На крају, министар Ђорђевић уручио је захвалнице запосленима у установама социјалне заштите, који су се у протеклом периоду посебно истакли својим залагањем и ангажовањем.