Aa

Aa

Словенија и Хрватска-нова правила за превоз миграната

Словенија и Хрватска-нова правила за превоз миграната

Читај ми

НОВИ САД - Министар за рад, запошљавање, социјална и војна питања Александар Вулин изјавио је данас да су Словенија и Хрватска увеле нова правила за превоз и регистрацију миграната, која се односе на смањење капацитета возова за мигранте.

У одлуци тих земаља стоји да се у возовима за мигранте не може превозити више од 940 миграната и да морају да буду праћени одговарајућим списком имена, презимена и земаља из којих долазе.

Вулин је рекао Тањугу да за Србију та одлука не представља велики проблем или напор, будући да се прављење таквих спискова и иначе ради у Прешеву, где се свим мигрантима издају одговарајућа докумемнта.

"Смањење броја самих миграната који улазе у возове изискиваће повећање броја возова од стране Хрватске и то је нешто што очекујемо. О мери влада Словеније и Хрватске обавестили смо наше колеге у Македонији и у склади са тим ћемо се и понашати према мигрантима који долазе са простора те земље", рекао је Вулин.

Он је додао да очекује да ће се и Влада Македоније прилагодити тим захтевима.

Према Вулиновим речима, одлуке Словеније и Хрватске се односе на Србију, а одлука Србије је истоветна и одмах ће се применити на Македонију.

Вулин је рекао да тренутно на териотрији Србије има око хиљаду миграната који се крећу од прихватног центра у Прешеву, према прихватним центрима у Адашевцима и у Шиду.

"Промена температуре и захлађене нас није изненадило, сви наши прихватни објекти су загрејани у свима ради грејање, а обезбедили смо чак и грејање шатора у тим прихватним центрима", истакао је Вулин.