Aa

Aa

Остварен напредак у дечјој заштити у Србији

Остварен напредак у дечјој заштити у Србији

Читај ми

Београд, 26. фебруар 2015. године – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић изјавио је данас да је у Србији приметан јасан напредак у сектору реформе дечје заштите, али да и даље има деце која су заборављена, што, уз хроничан недостатак средстава, бирократију и спору промену свести, упућује на додатни опрез.

Иванишевић је, на округлом столу „Мултинационална Уницеф евалуација: постигнућа у области реформе система дечје заштите 2005–2012“, истакао да је број деце у домовима смањен, при чему је ојачана улога породичног смештаја и центара за социјални рад.

Он је навео да деца много мање умиру пре трећег рођендана, мање њих се рађа са ХИВ-ом, све више малишана остаје у својим биолошким породицама, имају бољи приступ школском систему и мање је оних који због сукоба са законом остају у затворима.

Виши регионални саветник Уницефа за заштиту деце Жан Клод Легранд рекао је да државе треба да осигурају да се деца не одвајају од родитеља осим у неопходним случајевима, и оценио да је одрастање деце у биолошким породицама приоритет.

Скупу је присуствовао и директор Канцеларије Уницефа за Србију Мишел Сен Ло, који је истакао да ће реформа дечје заштите бити фокус те међународне организације за бригу о деци, и указао на важну улогу цивилног сектора.

Стављање реформе дечје заштите на дневни ред владе не би било могуће без цивилног друштва, напоменуо је Сен Ло.