Aa

Aa

Одржана седница Организационог одбора за обележавање 5. августа – Дана сећања на страдање и прогон Срба

Одржана седница Организационог одбора за обележавање 5. августа – Дана сећања на страдање и прогон Срба

Читај ми

На данашњој седници Организационог одбора за обележавање 5. августа – Дана сећања на страдање и прогон Срба покренута је иницијатива да се, у знак сећања на трагично страдање српског народа током акције Олуја, 5. август 2015. године прогласи за Дан жалости на територији Републике Србије. Тог дана ће се, у исто време, огласити звона на свим црквама Српске православне цркве, као и сирене са сигналом за престанак опасности.


На седници Одбора разговарало се о организацији самог догађаја и усвојен је предлог Програм обележавања 5. августа − Дана сећања на страдање и прогон Срба.
Четвртог августа 1995. године почела је акција хрватске војске под називом Олуја, током које је убијено и нестало две хиљаде Срба, док је 250.000 протерано са својих огњишта. Акција Олуја представља највеће етничко чишћење после Другог светског рата јер никада у историји Европе за тако кратко време (4-7. август 1995) није протеран тако велики број људи.
Седницом је председавао председник Одбора, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, а присуствовали су министар правде, Никола Селаковић, министар одбране, Братислав Гашић, министар културе и информисања, Иван Тасовац, саветник председника Владе, Драгутин Матановић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Зоран Машић, и шеф Кабинета министра унурашњих послова, Иван Ристић.