Aa

Aa

Обележeна 99. годишњица од избијања Топличког устанка

Обележeна 99. годишњица од избијања Топличког устанка

Читај ми

Прокупље – Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања положио је венац и одао почаст код Споменика Топличанима палим у ратовима 1912-1918 и жртвама Народног устанка у Прокупљу.

Венце су такође положили представници Министарства одбране и Војске Србије, начелник Топличког управног округа, председник Општине Прокупље, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани. После церемоније полагања венаца и одавања почасти у реализацији Дома културе у Прокупљу одржан је пригодан уметнички програм.


Устанак који је крајем фебруара и почетком марта 1917. године захватио Топлицу, Јабланицу а проширио се на остале делове под бугарском окупацијом, саставни је део ослободилачке борбе српског народа у Првом светском рату. Устанак је представљао природни продужетак отпора започетог у Србији од тренутка када се српска војска повукла преко Албаније и трајао је скоро све до њеног повратка у отаџбину. Био је то једини и прави устанак у позадини фронтова иза кога су постојале елементарна организација и јасна концепција борбе за слободу.