Aa

Aa

Обележена 79. годишњица битке на Козари

Обележена 79. годишњица битке на Козари

Обележена 79. годишњица битке на Козари

Читај ми

Поводом 79. годишњице битке на Козари, државни секретар Mинистарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, у име Владе Републике Србије, пoложио је венац и одао почаст херојима те битке на Козари у Националном парку „Мраковица“ код Приједора у Републици Српској.

 

Венце су положили и председница Републике Српске Жељка Цвијановић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, представници градова Бања Луке, Приједора и Градишке, општина  Оштре Луке, Крупе на Уни, Новог Града, Костајнице, Козарске Дубице,  Лакташа и Српца, 3 пјешадијског (Република Српска) пука, СУБНОР-а Републике Српске и Републике Србије, невладине организације и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата  Републике Српске.

 

Церемонија је део програма заједничког обележавања значајних историјских догађаја усаглашен између Владе Републике Српске и Владе Републике Србије.

 

У пролеће 1942. године партизани су ослободили територију реке Саве на југу до планине Козаре и Грмеча. Немачке и усташке власти су организовале офанзиву да униште покрет. Партизанска формација на Козари, Други крајишки партизански одред, бројала је око 3.000 војника. Након битке , у ноћи 3. јула, неке партизанске јединице пробиле су обруч, али је главна група следеће ноћи остала опкољена и убијена од стране Немаца. Преостали су одведени у концентрационе логоре махом у Јасеновац и Стару Градишку.