Aa

Aa

Настављамо да помажемо поплављеним породицама

Настављамо да помажемо поплављеним породицама

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин уручио је данас помоћ Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Београду, где је збринуто девет породица из Обреновца.

Донирано је 20 кревета, 20 душека за одрасле и по 15 кревета и душека за децу.

"Ово је само наставак наших редовних активности. Као што смо рекли ми ћемо сваке недеље, док постоји ово министарство, обезбеђивати неку врсту помоћи ван буџетских средстава", рекао је Вулин.

Министар је после обиласка установе изразио задовојлство начином на који она функционише, рекавши да је поставила стандард у социјалној заштити и да у њој раде стручни и квалитетни кадрови.

"Министарство има концепт деинституционализације, да се што више деце врати у своје породице тамо где је могуће, и наравно усвајање јер све је боље него да дете буде у институцији", поручио је Вулин.

Министар је, одговарајући на питање да ли је могуће поједноставити процедуру за усвајање деце, поручио да се мора водити рачуна о томе у какве се породице деца шаљу.

"У питању су деца, није у питању кокер шпанијел. Ми када неком дајемо дете, ми дајемо највредније и најбоље што имамо. Вероватно постоји могућност да се неке ствари убрзају, али нисам за то да се изгуби било контролни механизам", рекао је Вулин.

Он је замолио потенцијалне усвојиоце да имају стрпљења и разумевања јер се процедура не спроводи из зле намере и појаснио да држава мора да води рачуна о детету које већ стицајем околности нема родитеље и да пронађе шта је за њега најбоље. Према његовим речима, број усвојења се ове године у односу на претходну повећао.

Прецизирао је да је ове године било 151 усвојење, изразивши наду да ће повећање следеће године бити још значајније."Већ смо предузели неке конкретне потезе у смислу повећавања броја запослених који ће водити рачуна управо о усвојењу, па ћемо тако и убрзати поступак", закључио је Вулин.