Aa

Aa

Наредних дана уредба о наставку повезивања стажа

Наредних дана уредба о наставку повезивања стажа

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин најавио је данас да ће Влада ових дана донети уредбу о наставку повезивања радног стажа.

Он је, у изјави новинарима, после промоције „Године предузетништва, казао да су ту уредбу радили министарства привреде и рада.

До сада је за повезивање радног стажа поднето 7.500 захтева, 920 је решено, а према проценама Министарства око 13.000 људи би требало да уђе у те мере.

Вулин је указао да су већ мере које је предузело Министарство у "Години предузетништва" дале одређене резултате и да повластице које су обезбеђене послодавцима никада нису биле тако широке и добро урађене.

Он је пдосетио да је до сада била обавеза да, ако послодавци запошљавају преко програма за запошљавање уз подршку Министарства, морају да задрже запослене 24 месеца.

Тај рок, према његовим речима је многе одбијао, па је он смањен на 12 месеци, а за неке категорије и на само шест месецу.

Уведена је, како је додао, и могућност да мала и микропредузећа, као и предузетник, уколико запосле два радника, добију од државе рефундиране трошкове у висини до 75 одсто.

„Та мера се примењује од 1. јануара ове године и траје до краја децембра 2017.“, нагласио је Вулин.

Он је казао да је у овој години, за активне мере запошљавања, преко националне слузбе одвојено 2,8 милијарди динара, и додатних 550 милиона динара за подстицаје запошљавања особа са инвалидитетом.