Министарство наставља активно да помаже афирмисање Агенције за мирно решавање радних спорова

Министарство наставља активно да помаже афирмисање Агенције за мирно решавање радних спорова

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је на Регионалнoj годишњoj конференцији за руководиоце aгенција за мирно решавање радних спорова и истакао да је Министарство у протеклих годину дана активно радило на томе да Агенција добије на значају и постане видљивија у друштву.

 

Како наводи министар, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је у претходном периоду имало веома интензивну нормативну активност са жељом да унапреди рад Агенције и прошири њене надлежности.

 

„Недавно је у Скупштини усвојен сет закона, а међу њима су усвојене и измене и допуне Закона о мирном решавању радних спорова којима се знатно проширила надлежност Агенције и оснажио институт мирног решавања радних спорова“, рекао је министар и додао да ће се и следећом изменом и допуном Закона о раду, 2020. године, додатно унапредити њен рад.

 

Према речима министра, основни задатак Агенције јесте преузимање одговорности за обезбеђивање ефикасног, доступног и бесплатног приступа правди запосленима кроз механизме који су јој на располагању.

 

„Влада Србије и Министарство желе да подстакну запослене да буду много активнији и да отворено говоре о проблемима са којима се суочавају приликом запошљавања или на радном месту, као и да повећају одговорност и свест послодаваца о поштовању права запослених“, истакао је министар.

 

Ђорђевић је нагласио значај трипатитног социјалног дијалога између Владе, послодаваца и синдиката у интересу свих социјалних партнера.

 

„Републичка агенција за мирно решавање радних спорова има водећу улогу у процесу хармонизације односа на релацији запослени – послодавац – држава, као једина специјализована институција за радно-правне спорове“, изјавио је министар Ђорђевић и додао да као таква има пуну подршку Министарства и председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић.

Министар је захвалио миритељима и арбитрима на досадашњим успесима у раду и напорима које улажу у афирмисање и видљивост института мирног решавања спорова.