Министарство наставља активно да помаже афирмисање Агенције за мирно решавање радних спорова

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је на Регионалнoj годишњoj конференцији за руководиоце aгенција за мирно решавање радних спорова и истакао да је Министарство у протеклих годину дана активно радило на томе да Агенција добије на значају и постане видљивија у друштву.

 

Како наводи министар, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је у претходном периоду имало веома интензивну нормативну активност са жељом да унапреди рад Агенције и прошири њене надлежности.

 

„Недавно је у Скупштини усвојен сет закона, а међу њима су усвојене и измене и допуне Закона о мирном решавању радних спорова којима се знатно проширила надлежност Агенције и оснажио институт мирног решавања радних спорова“, рекао је министар и додао да ће се и следећом изменом и допуном Закона о раду, 2020. године, додатно унапредити њен рад.

 

Према речима министра, основни задатак Агенције јесте преузимање одговорности за обезбеђивање ефикасног, доступног и бесплатног приступа правди запосленима кроз механизме који су јој на располагању.

 

„Влада Србије и Министарство желе да подстакну запослене да буду много активнији и да отворено говоре о проблемима са којима се суочавају приликом запошљавања или на радном месту, као и да повећају одговорност и свест послодаваца о поштовању права запослених“, истакао је министар.

 

Ђорђевић је нагласио значај трипатитног социјалног дијалога између Владе, послодаваца и синдиката у интересу свих социјалних партнера.

 

„Републичка агенција за мирно решавање радних спорова има водећу улогу у процесу хармонизације односа на релацији запослени – послодавац – држава, као једина специјализована институција за радно-правне спорове“, изјавио је министар Ђорђевић и додао да као таква има пуну подршку Министарства и председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић.

Министар је захвалио миритељима и арбитрима на досадашњим успесима у раду и напорима које улажу у афирмисање и видљивост института мирног решавања спорова.