Aa

Aa

Министарство активно ради на обезбеђивању једнаких права за особе са инвалидитетом

Министарство активно ради на обезбеђивању једнаких права за особе са инвалидитетом

Министарство активно ради на обезбеђивању једнаких права за особе са инвалидитетом

Читај ми

Поводом обележавања Светског дана борбе против мултипле склерозе, помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић присуствовала је конференцији под слоганом „За истиМ Столом“, где је истакла да је борба за једнака права и могућности приоритет рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на челу са министарком проф. др Даријом Кисић Тепавчевић, који треба да следе и други органи државне управе и институције, како би својим деловањем допринели бољем животу особа са инвалидитетом. 

 

Барошевић је истакла да Министарство у складу са својим надлежностима, подржава рад републичког и покрајинског савеза особа са инвалидитетом који, заједно са 28 локалних удружења у Републици Србији, пружају психосоцијалну подршку оболелима од мултипле склерoзе и члановима њихових породица, организују терапијски рад и предузимају различите активности у циљу промовисања права и могућности оболелих.

 

„Трудићемо се да постојећу добру сарадњу са савезима и удружењима у наредном периоду додатно унапредимо и наставићемо да, као и до сада,  у буџету обезбедимо  средства за финансирање 33 савеза са 513 локалних организација у саставу“, навела је помоћница министра.

 

Барошевић је истакла и значај доношења Стратегије унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији за период од 2020. до 2024. године, као и  Акционог плана за период од 2021. до 2022. године, који је усвојен на предлог Министарства. 

 

Такође, навела је да је Влада Србије именовала и нови сазив Савета за особе са инвалидитетом, као стручно и саветодавно тело чији је циљ промоција, заштита и остваривање права особа са инвалидитетом.

 

Помоћница министара рекла је да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, полазећи од чињенице да је обележавање важних датума од великог значаја за особе са инвалидитетом и друштво у целини, у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије реализује Кампању СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА, са циљем да појединачне активности које Министарство и савези реализују у партнерству, имају препознатљив визуелни идентитет и заједнички слоган.

 

„Наставак Кампање СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА, обезбеђивање приступачног окружења за све грађане Републике Србије и адекватни услови за рад удружења особа са инвалидитетом приоритет су Министарства и у текућој години“, поручила је Барошевић и позвала савез и удружења особа са инвалидитетом да се иновативним идејама укључе у реализацију кампање и допринесу стварању друштва једнаких права које поштује различитост.

 

Секретар Друштва мултипле склерозе Србије Весна Савић захвалила је Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на континуираној и значајној подршци у раду, која је, како је истакла, од велике важности за све активности које организује Друштво МС Србије.