Aa

Aa

Министар Вулин полажио венац на гробљу Ламбиновице

Министар Вулин полажио венац на гробљу Ламбиновице

Читај ми

ЛАМБИНОВИЦЕ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин положио је данас венац на гробљу Ламбиновице, у Пољској, најстаријем војном гробљу и споменику посвећеном српским ратним заробљеницима страдалим у Првом светском рату, насталом још за време трајања Великог рата.

Том приликом најавио је почетак разговора о споразуму о одржавању меморијала.

Споменик је подигнут 1917. године и изградили су га српски ратни заробљеници који су били у немачком логору Ламсдорф у част и славу својих страдалих другова.

Скулптура на споменику представља жену која у рукама држи гробни венац - грчку мајку Ниобе која тугује због смрти своје деце. На постаменту стоји натпис" Срби ратни заробљеници својим умрлим друговима". Иначе, споменик је реновиран прошле године.

Према званичној евиденцији Централног музеја на овом гробљу је сахрањено 277 српских ратних заробљеника, чиме овај споменик несумњиво представља најзначајнији српски војни меморијал у Републици Пољској из Првог светског рата.

Иначе, у Пољској ће данас бити обележено седам деценија од ослобађања нацистичког логора Аушвиц-Биркенау, а на комеморативној церемонији Србију представља министар Александар Вулин.

Церемонији која је предвиђена за 16. 30 сати присуствоваће представници око 40 држава и око 300 преживелих логораша.

Истог датума када је Црвена армија 1945. године ослободила Аушвиц-Биркенау, симбол масовног страдања људи, већином Јевреја, у Другом светском рату, у свету се обележава Међународни дан сећања на жртве холокауста, који је 1. новембра 2005. године установила Генерална скупштина УН.