Aa

Aa

Kараван „Дигитална експедиција“ пристигао у Нови Пазар

Kараван „Дигитална експедиција“ пристигао у Нови Пазар

Kараван „Дигитална експедиција“ пристигао у Нови Пазар

Читај ми

Kараван "Дигитална експедиција", покренут на иницијативу Kабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић, данас је посетио своју шеснаесту станицу – Нови Пазар, где су грађани имали прилику да се упознају са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа, као и осталим погодностима дигиталног простора.

 

Догађају је присуствовала државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Душанка Голубовић, која је том приликом изјавила: “Интересовање наших грађана за Kараван је велико, што значи да је Влада Србије на прави начин приближила грађанима дигитални свет. Током пандемије и најстарији грађани имали су прилику да се увере у предности нових технологија и захваљујући техничкој опреми коју је, уз подршку Владе Републике Србије и УНДП-а, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбедило у домовима за старе, они су могли да комуницирају са својим најближима и лакше поднесу раздвојеност. Посебно је важно што се њихово интересовање за коришћење нових технологија наставило, што значи да је и њима, као и младима, битно да се упознају за кључним дигиталним вештинама 21. века“.

 

У оквиру каравана „Дигитална експедиција" отворено је такмичење за ученике и наставнике под називом „Дигитална експедиција Изазов 2021/2022”. Циљ Изазова је креирање дигиталних образовних садржаја који ће допринети повећању нивоа дигиталне писмености ученика основних и средњих школа у Србији, а пријаве за такмичење су отворене до 13. децембра, у 12 часова. 

 

Kако би ученици и наставници што боље разумели услове за учешће на конкурсу и све кораке пријаве, у уторак, 7. децембра 2021. у 20 часова биће одржан Инфо дан конкурса #DigitalnaEkspedicijaIzazov 2021/2022, на који су позвани сви заинтересовани школски тимови. 

За присуство је потребно попунити формулар на адреси www.zavod.edu.rs/digitalna-ekspedicija-info-dan, након чега се непосредно пред догађај добија линк за присуство.

 

Такмичење Изазов расписују Завод за унапређење образовања и васпитања (ЗУОВ), Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања (ЗВKОВ) и програм „Нова писменост”, који партнерски спроводе Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Пропулсион и Иницијатива „Дигитална Србија”. 

 

Ђурђа Видановић, ученица Гимназије у Зајечару и представница тима победничког пројеката из претходног циклуса Изазова поделила је своје велико задовољство што је имала прилику да ради на пројекту „Диги Сикерс“, примењујући знања стечена у средњој школи. „Диги Сикерс има за задатак да кроз квиз и игру пружи могућност провере и примене знања у пракси. Поред тога што помажемо нашим вршњацима у процесу дигиталног описмењавања, на овај начин учимо ствари из више предмета и области интересовања“, изјавила је Ђурђа.

 

Kаравану „Дигитална експедиција“ присуствовао је и Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара који се захвалио председници Владе Србије, Ани Брнабић на иницијативи и прилици да се грађани, кроз предавања, упознају са основама дигиталне безбедности, писмености и бројним погодностима које дигитални свет нуди. „У данашње време, читаве генерације младих дигиталну комуникацију виде као начин живота и зато је драгоцено што ће кроз активности „Дигиталне експедиције“ моћи, не само да унапреде своју дигиталну писменост и вештине, већ и да сазнају одакле, у процесу дигиталне комуникације, вребају потенцијалне опасности и како их избећи“, изјавио је градоначелник. 

 

Kараван „Дигитална експедиција“ је намењен свим грађанима, почев од најмлађих, који су дигиталном садржају изложени од рођења, па до најстаријих којима су дигитални ресурси недовољно познати и доступни. Осим поменутих партнера, караван се спроводи уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Kанцеларије за ИТ и еУправу и Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

 

Више информација можете потражити на сајту

digitalnaekspedicija.gov.rs