Aa

Aa

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

Јачање _подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

Читај ми

„Циљ и жеља Министарства  је да најпре пружимо додатну подршку свима онима, који запошљавају особе са инвалидитетом, како бисмо друге мотивисали и показали им, да се и те како исплати да ангажују  таква лица, не само зато што су лојални и верни свом послодавцу, већ и посвећени послу који обављају“, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић током обиласка просторија међуопштинске организације Савеза слепих Србије Краљево, где се састао и са  представницима 9 удружења  особа са инвалидитетом у Краљеву.

 

Министар је рекао да не постоји  та врста разлике, која је кроз предрасуде најчешће виђена, када неко запосли особу са инвалидитетом, да ли може или не може да допринесе већој продуктивности. „Ми смо уверени да може“, истакао је министар Селаковић.

 

Једна од тема  разговора са представницима Међуопштинске организације Савеза слепих Србије - Краљево  „Наша друга кућа“, које су захваљујући средствима Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Министарства,  адаптиране у вредности од милион и седамсто хиљада динара, била је будуће активности Министарства у циљу даљег унапређења услова живота особа са инвалидитетом и решавање њихових проблема са којима се суочавају у  свакодневном животу.

 

У делегацији Министарства  са министром  Селаковићем, били су државни секретар Крсто Јањушевић и помоћница министра Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић.

 

„Министарство ће посебну пажњу посветити оспособљавању за бољи рад, али и обезбеђивању бољих услова за наше најстарије суграђане,  који су смештени у Геронтолошком центру у Матарушкој бањи“, рекао је Селаковић и најавио да ће из  буџета Министарства ове године бити  издвојено око 29 милиона динара за набавку опреме и радова, који ће  свакако подићи ниво услуге смештаја корисницима тог дома.

 

„Мотивисани смо жељом да успоставимо бољу координацију свих органа који су под надлежности  Министарства, да сагледамо шта можемо све да урадимо у другим деловима  ресора, али и да чујемо од представника органа, који су то конкретни проблеми са којима се сусрећу у руковођењу установама,“ указао је министар Селаковић. Он је навео да је на данашњем састанку са градоначелником др Предрагом Терзићем и његовим сарадницима задуженим за социјална питања, и бригу о деци и породици, као и директорима центра за социјални рад, Геронтолошког  центра, Националне службе за запошљавање и ПИО фонда договорено да се сагледају досадашњи резултати рада, а циљ састанка је, према речима министра,  да се сагледају  планови за рад у 2023. години.

 

„Могу да кажем да сам и те како задовољан и поносан на чињеницу да је Краљево град који је  последњих шест година успело готово да утростручи свој буџет, што је на радост свих који раде у систему социјалне заштите и они који су корисници, јер су повећана и давања из локалног буџета“, истакао је  министар  додајући да Краљево 4,5 посто свог  буџета издваја за социјалну заштиту.

 

„Мислим да се никада није догодило да министар, државни секретар, помоћник и посебни саветник министра дођу у Краљево и да обаве разговор са свим установама социјалне заштите, са представницима филијале Националне службе за запошљавање, филијале ПИО  фонда, Геронтолошким центром и да из тих разговора закључе, шта је оно што се ради веома добро, како систем функционише, али и које проблеме имамо и са којим проблемима се сусрећу корисници услуга, изјавио је др Предраг Терзић градоначелник Краљева.

 

„Рекао бих да је Краљево сјајан пример како заједнички функционишу градска управа, Министарство и Удружење особа са инвалидитетом у једном партнерском односу и то је сигуран пут да једна локална самоуправа постане боље место за живот особа са инвалидитетом“, истакао је Ранко Вуковић, председник међуопштинске организације Савеза слепих Србије.

 

Током боравка у Краљеву, министар Селаковић је  деци чланова борачких организација, ратних војних инвалида  и породица палих бораца из Краљева поделио пакетиће.

.