Aa

Aa

Божовић: Током пандемије посебна пажња усмерена и на припаднике ромске националне мањине

Божовић: Током пандемије посебна пажња усмерена и на припаднике ромске националне мањине

Божовић: Током пандемије посебна пажња усмерена и на припаднике ромске националне мањине

Читај ми

Републикa Србија је током пандемије Ковид 19, кроз цео пакет мера, помоћи, подршке, вакцинације и превенције пружила заштиту целом становништву, а посебна пажња усмерена је на бригу о најугроженијем сегменту друштва, међу којима су припадници ромске националне мањине, деца и млади са сметњама у развоју“, истакла је државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић на Регионалној конференцији „Заборављене заједнице: Роми и Ромкиње током пандемије Ковид19“.

 

„За озбиљну и одговорну политику као одговор на Ковид19 председник Србије Александар Вучић и Влада РС позиционирали су Србију у првих 10 земаља света, што су потврдили и похвалили многи званичници земаља ЕУ, као и УН“, рекла је Божовић.

 

Државна секретарка навела је да је након избијања епидемије и увођења ванредног стања, Србија аутоматски продужила социјална давања корисницима којима су права истекла током првог таласа кризе. 

 

Такође, истакла је да је корисницима новчане социјалне помоћи, као и пензионерима помоћ у износу од 100 евра додељена по аутоматизму, што је случај и приликом исплате додатних 30 евра помоћи.

 

У циљу помоћи материјално угроженим ромским породицама, закључен је Споразум о сарадњи између Црвеног крста Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у 2020. години којим је обезбеђено 50.500 породичних пакета хране и хигијене за ромске породице на територији Републике Србије, а почетком маја 2021. године закључен је нови Споразум са ЦК Србије.

 

Божовић је истакла да ће примена Закона о социјалној карти, који је Скупштина Србије усвојила у фебруару ове године, имати позитиван утицај на грађане, укључујући и ромску националну мањину, јер ће се обезбедити праведнија расподела, ефикасност у раду и проактивност органа јавне управе.

 

Када је у питању положај Рома и Ромкиња на тржишту рада, Божовић је истакла да је у периоду јануар - март 2021. године, у мере активног тражења посла укључено 814 Рома (381 Ромкиња), као и да је у истом периоду запослено 1.561 припадник ромске националне мањине (566 жена), са евиденције Националне службе за запошљавање.

 

Државна секретарка је подсетила на значај усвојене Стратегије запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године, као и пратећег Акционог плана за период од 2021. до 2023. чиме ће се успоставити стабилан и одржив раст запослености заснован на знању и достојанственом раду.

 

„У вези са делом Стратегије, која се односи на Побољшање положаја незапослених Рома и Ромкиња на тржишту рада, дефинисане су активности које треба да допринесу унапређењу положаја незапослених Рома и Ромкиња на тржишту рада и њиховој партиципацији у мерама активне политике запошљавања“, истакла је Божовић.