Aa

Aa

Божовић: Спровођење социјалне политике веома важно за цело друштво

Божовић: Спровођење социјалне политике веома важно за цело друштво

Божовић: Спровођење социјалне политике веома важно за цело друштво

Читај ми

Државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић отворила је међународни научни и стручни скуп „Дани дефектолога 2022“, где је поручила да су дефектолози међу најхуманијим људима у нашој заједници и да заслужују свако поштовање, као и да ће ресорно министарство увек пружати адекватну подршку у њиховом даљем раду.

 

Божовић је дефектолозима захвалила на великој пожртвованости, раду и огромном доприносу који свакодневно пружају, како би заштитили кориснике, одржали систем и сачували животе својих најближих, посебно у последње две године у току пандемије Ковид 19.

 

Државна секретарка је истакла да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања главни мотор у Влади Србије, када је у питању спровођење социјалне политике, која представља важну област целог друштва.

 

„Само заједничким залагањем на спровођењу социјалне политике - Владе Србије,  организација цивилног друштва, јединица локалне заједнице, и других државних институција, могу да се постигну значајни резултати и остваре постављени циљеви, а то је стварање достојанственог и хуманог друштва“, навела је Божовић и додала да су веома значајна и искуства из региона.

 

Према речима државне секретарке, велики допринос спровођењу социјалне политике има и Стратегија деинституционализације за период 2022- 2026, коју је донела Влада Србије почетком ове године. Како је навела, ова Стратегија подразумева проширивање мреже социјалних услуга у заједници, побољшање квалитета услуга које пружају, јачање капацитета ванинституционалних услуга, као и унапређење приступа социјалним услугама, када су питању деца, стара лица, особе са инвалидитетом и друге рањиве групе.

 

Божовић је подсетила и да је крајем 2021. донесен Закон о правима корисника услуга привременог смештаја у социјалној заштити, који ће такође допринети спровођењу социјалне политике и деинституционализацији, јер ће омогућити заштиту права корисника кроз њихово оспособљавање за самостални живот и социјалну инклузију.