Обележавање 120. годишњице од смрти краља Милана Обреновића

Обележавање 120. годишњице од смрти краља Милана Обреновића

Обележавање 120. годишњице од смрти краља Милана Обреновића

Читај ми

Ириг, Крушедол – У име Владе Републике Србије, државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће државну церемонију поводом обележавања 120. годишњице смрти краља Милана Обреновића. Церемонија ће се одржати 11. фебруара 2021. године у 12 часова крај гробнице краља Милана Обреновића која се налази у манастиру Крушедол на Фрушкој гори. Том приликом државни секретар Миодраг Капор положиће венац, одати почаст и обратити се присутнима.

 

Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије и Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, Покрајинског секретаријата за културу и информисање, Општине Ириг, удружења и грађани. 

 

 

Краљ Милан Обреновић владао је Србијом од 1868. до 1889. године. Током тог периода вођено је више ослободилачких ратова, а Србија је стекла међународно признање одлукама берлинског конгреса од 13. јула 1878. године. Краљ Милан умро је у Бечу 11. фебруара 1901. године, а сахрањен је у гробници која се налази у манастиру Крушедол на Фрушкој Гори.