Др Елизабет Рос, сећање на хуманост 106. годишњица смрти

Др Елизабет Рос, сећање на хуманост 106. годишњица смрти

Др Елизабет Рос, сећање на хуманост 106. годишњица смрти

Читај ми

Крагујевац – Поводом обележавања 106 година од смрти др Елизабет Рос,  државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић положиће венац и одати почаст на гробу др Елизабет Рос на Варошком гробљу у Крагујевцу 14. фебруара 2021. године у 11 часова у знак сећања на хуманост и храброст коју је исказала лечећи и негујући српске војнике и цивиле оболеле од тифуса за време Првог светског рата. Венце ће положити представници Града Крагујевца, дипломатски представници амбасада, представници Црвеног крста, удружења и грађани.

 

 

Током 1914. и 1915. године од епидемије тифуса је у Србији умрло 35.000 војника и између 100.000 и 200.000 цивила. Кад је епидемија узела маха, Србија је затражила помоћ савезника. Стигло је 200 лекара и 500 медицинских сестара. У помоћ су похрлиле и хуманитарне и медицинске мисије, нарочито из Велике Британије са претежно женским особљем. 

 

Др Елизабет Рос је рођена 14. фебруара 1878. године у Лондону, а највећи део живота је провела у градићу Тејн, на северу Шкотске. По доласку у Крагујевац др Елизабет Рос је затекла око 1.000 болесника, а сви лекари и болничарке су или умрли или лежали међу пацијентима. Само недељу дана по доласку у Крагујевац и она је почела да осећа прве знаке тифуса. Радила је сама у тешим условима остајући са болесницима све док је могла да стоји на ногама. После 13 дана борбе са тифусном грозницом умрла је 14. фебруара 1915. године. Сахрањена је на Варошком гробљу у Крагујевцу. Поред ње су сахрањене још две њене колегинице из Британске хуманитарне мисије. На споменику је уклесано: „Овде лежи др Елизабет Рос“, а испод је ћириличним писмом записано „Народу сте српском даровали срце“.