Aa

Aa

Зоран Ђорђевић говорио о Е-инспектору, социјалним картама и Документ менаџмент систему на Дигиталном самиту Западног Балкана

Зоран Ђорђевић говорио о Е-инспектору, социјалним картама и Документ менаџмент систему на Дигиталном самиту Западног Балкана

Читај ми

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања учествовао је у Дигиталном самиту Западног Балкана, где је говорио на тему Е-инспектора, социјалних карти и Документ менаџмент система.

 

Министар Ђорђевић рекао да је у протеклој години обављено више од 30 одсто више инспекцијских надзора, захваљујући систему Е-инспектор олакшан је и модернизован рад инспекција.

 

Ђорђевић је навео да су инспектори морали да прођу и различите обуке, а опремљени су тако да буду у сваком моменту мобилни на терену.

 

“Оно што је сада њихова предност је да могу да имају изједначеност у приступању, користе податке из других регистара, сарађују са другим инспекцијама…”, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је овом приликом истакао да је у плану да систем Социјалних карата заживи 2021. године и додао да верује да ће он бити од велике користи за грађане.

 

Ђорђевић је објаснио да је пројекат социјалних карата подељен у три фазе.

 

Прва фаза, која ће бити у јулу месецу ове године, која подразумева да сви подаци о личности које поседује Министарство рада буду обједињени на једном месту, требало би да буде завршена до јуна.

 

Друга фаза подразумева усвајање закона о социјалним картама, док завршна фаза треба да буде израда алата, по угледу на Данску, земљу која, каже министар, има најсавршенију социјалну карту са укрштеним подацима о сваком лицу.

 

Ђорђевић је објаснио да ће грађани имати много користи од социјалних карата, јер ће до својих права долазити без аплицирања.

 

"Грађани којима треба социјална помоћ добијаће је по аутоматизму, систем ће сам израчунати колика ће помоћ да буде а у складу са могућношћу буџета, особе са инвалидитетом ће, примера ради, имати право на паркинг без аплицирања, по аутоматизму,  борци ће долазити до својих права без административних проблема. Циљ је да родитељи, када добију бебу, после пријаве на систем у породилишту у секунди добију поруку са честитком, а потом и поруку да им је уплаћен родитељски додатак", рекао је Ђорђевић.

 

То ће бити систем за целу државу, истакао је Ђорђевић и додао да приступ тим подацима мора бити строго заштићен

"Да би такав систем заживео, потребна је посвећеност свих државних органа и ми радимо на томе", рекао је Ђорђевић.