Aa

Aa

Жене су се избориле за равноправнији положај у друштву

Жене су се избориле за равноправнији положај у друштву

Жене су се избориле за равноправнији положај у друштву

Читај ми

Све оно што радимо последњих неколико година као Министарство, Влада Србије, дало је резултат. Оснажили смо жене и постале су равноправне у скоро свим сегментима друштва, али то не значи да смо задовољни и да не треба да радимо више, рекао је државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миомир Ђорђевић на конференцији „Жене за жене“ посвећеној положају жена у Р. Србији.

 

Ђорђевић је указао да смо се као друштво променили и напредовали, а самим тим и положај жена. Он је истакао да су се жене  избориле за равноправнији положај у друштву, те навео да можемо да се похвалимо чињеницом да су жене у Србији на једним од најодговорнијих функција: председница Владе, осам министарки, гувернерка Народне банке Србије, председница највише судске инстанце, народне посланице, градоначелнице и председнице општина.

 

„У наредном периоду много више пажње посветићемо  решавању проблема родног јаза, који је изражен код виших нивоа квалификација, јер жене представљају образованију групу незапослених лица“, најавио је државни секретар Министарства и додао да ће жене бити приоритет за укључивање у финансијске мере активне политике запошљавања. „У наредној години за финансијске мере активне политике запошљавања, држава издвојила  6.300.000.000 динара, што је за 300 милиона више у односу на претходну годину“, истакао је Ђорђевић.

 

„У периоду 2012-2021. године, стопа активности жена повећана је за 7,1 процентних поена, стопа запослености жена које имају више од 15 година повећана је за 12,4 процентних поена, док је стопа незапослености жена смањена за 15,3 процентних поена“, рекао је државни секретар. Он је додао да је у последњем кварталу  2022.године повећан број запослених жена за 38.800 лица, док је број незапослених жена мањи за 35.000 лица, односно 20%. У претходној години су од укупног броја незапослених лица 57% чиниле жене, али након што су учествовале у мерама запошљавања тај број се смањио за 53%, тачније 7.264 жене су започеле радни однос.

 

Указујући на нов Закон о социјалном предузетништву, Ђорђевић је рекао да ће он допринети стварању подстицајног окружења за развој сектора социјалног предузетништва, а самим тим и утицати и на побољшање стандарда, пре свега припадника друштвено осетљиви х група, међу којима су свакако препознате и жене.

 

Говорећи о положају жена у последњих 18. година, државни секретар је нагласио да ће женама са инвалидитетом бити посвећена посебна пажња у наредном периоду и да Сектор за заштиту особа са инвалидитетом Министарства посебну пажњу посвећује сарадњи са организацијама које окупљају или заступају интересе жена са инвалидитетом.

 

Ђорђевић је рекао да не смемо да заборавимо су жене најчешће жртве насиља, али и да је један од приоритета, не само Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, већ и целе Владе,  борба против насиља над женама и насиља у породици.

 

Иако смо у протеклим годинама прешли не мали пут када је у питању побољшање положаја жена у Р. Србији, пред нама је још доста циљева које морамо да испунимо, закључио је државни секретар Ђорђевић на конференцији у организацији магазина „Блиц жена“  поводом 18. година постојања.