Aa

Aa

Затворен још један илегални дом за старе

Затворен још један илегални дом за старе

Читај ми

У редовним контролама Инспекције социјалне заштите Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у последњих неколико дана затворена су још два илегална дома за старе. Поред дома у Зрењанину, у коме је у нехуманим условима боравило 12 корисника, данас је затворен и илегални дом на Авали.


„Инспекција социјалне заштите Министарства за рад је издала данас осму забрану рада илегалном дому за старе у овој години од укупно 118 забрана илегалним домовима за старе. На жалост, овај дом је кренуо у процедуру лиценцирања и због неких недостатака је захтев одбијен. Власник Дома није ишао у правцу испуњавања услова већ је започео са илегалним радом. Идеја Министарства за рад и Инспекција социјалне заштите није да спречава приватни сектор да пружа услуге смештаја одраслим и старијим људима, али је неопходно у потпуности испунити услове и стандарде и ући у прописани квалитет. Наша је идеја да све оне који илегално раде подстакнемо да уђу у легалне токове и да достигну квалитет који гарантује задовољне кориснике“, рекла је приликом затварања дома на Авали Биљана Зекавица, начелнице Инспекције социјалне заштите.
Она је нагласила да је процес лиценцирања јако важан и да је од 2013. године до сада издато 279 лиценци пружаоцима услуга.
„То значи да ми сада имамо сигурно 279 квалитетних пружалаца услуга, од тога 149 лиценцираних приватних домова за старе. Сигурна сам да је међу приспелим захтевима велики број захтева за лиценцирање ове услуге, тако да интерес јесте да што већи капацитети буду и код пружалаца из приватног сектора, али ћемо увек инсистирати на ономе што је закон прописао, а то је изједначеност по питању стандарда, и инсистираћемо на поштовању прописа“, нагласила је Зекавица.