Aa

Aa

Затварање "балканске руте" није смањило број миграната

Затварање "балканске руте" није смањило број миграната

Читај ми

ПРЕШЕВО - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да и после затварања "балканске руте" број миграната није смањен и мигрантска криза није ни близу завршетка.

Наjвећи број илегалних покушаја преласка границе било са територије Бугарске, а затим из Македоније.

Он је током посете Прихватном центру за мигранте у Прешеву, где је са шефом Канцеларије УНХЦЕР Ханс Фридрих Шодером отворио нове павиљоне за смештај миграната, навео да је од 1. јануара ове године кроз Србију прошло 103.582 лица, спречено 5.008 илегалних прелазака и поднето 211 кривичних пријава против 356 починиоца за покушај шверцовања близу 2.000 људи.

"Од званичног затварања 'балканске руте' није се драстично смањио број миграната. Број јесте мањи, али није у том броју да можемо да кажемо да је она затворена и управо због тога, али и због затварања граница од неких наших суседа, били смо принуђени да изађемо са нашим снагама војске и полиције да бисмо контролисали и смањили број илегалних улазака у нашу земљу", рекао је Вулин новинарима.

Шеф Канцеларије УНХЦЕРа Ханс Фридрих Шодер рекао је на отварању реновираног павиљона бивше фабрике Дуванске индустрије у Прешеву да су захваљујући напорима Владе Србије, донатора и локалне самоуправе, смештајни капацитети у Прихватном центру скоро дуплирани.

"У овој, трећој фази реновирања објеката, добили смо још 650 кревета за смештај миграната. Тако смо скоро дуплирали капацитете и сада у овом центру може да борави око 1.500 људи. Избегличка криза није готова, бројке јесу мање него раније, али ми и даље помажемо Србији да се боље припреми пред наступајућу зиму", рекао је он.

Шодер је додао да је за УНХЦЕР важно да се настави са унапређењем миграционог система и да они који беже од ратова буду збринути.

За реновирање просторија током треће фазе донатори су обезнедили 400.000 долара. Од почетка формирања Прихватног центра преко УНХЦЕР је уложено укупно 1.200.000 долара, а Влади Србије је донирано око 10 милиона долара.

Министар Вулин је такође подсетио да је до сада азил затражило 7.345 лица, али да је највећи број њих то урадио само фиктивно, како би тренутно регулисали статус на територији Србије.

"И баш због тога ми у нашим прихватним капацитетима имамо 3.754 лица. Највећи број није затражио азил. Морамо да направимо разлику између оних којима је заштита потребна и оних који ту заштиту не траже. Свако има право да затражи азил, али нико нема право да илегално прелази нашу границу и да илегално прелази на територију Србије", нагласио је министар.

Оцењујући ангажовање војске и полицје у спречавању илегалних прелазака, Вулин је навео да "то скупо кошта државу и да се зато тражи помоћ међународне заједнице, али и оних држава које би биле у већем проблему да Србија није предузела адекватне мере".

Председник Општине Прешево Шћиприм Арифи захвалио се свима који су помогли да проблем миграната не решавају само становници и локална власт у том месту.

"Захвални смо Влади Србије, УХЦЕР, страним донаторима што су тимским радом помогли да покажемо шаосећање са мигрантима. Захвални смо и зато што донатори нису помогли само Прихватном центру, већ и локалној заједници, где су уочили наше проблеме које смо заједнички решавали", закључио је Арифи.

Поред нових павиљона за спавање миграната, реновира се и хала где ће бити смештен ресторан за мигранте.

У Прихватном центру у Прешеву тренутно борави 520 миграната.