Aa

Aa

Заштитили смо особе са инвалидитетом

Заштитили смо особе са инвалидитетом

Читај ми

ЗРЕЊАНИН - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да су, одговарајућим изменама закона, предузећа у којима раде особе са инвалидитетом изузета од приватизације, чиме је заштићена та категорија становништа у Србији.

Залагањем тог министарства и захваљујући разуменвању Министарства привреде, у Закон о приватизацији убачен је члан према којем се предузећа ДЕС, односно заштитне радионице, изузимају из процеса приватизације, рекао је он новинарима уочи отварања 39. Фестивала културно-уметничког стваралаштва глувих и наглувих Србије.

"Сачували смо и заштитили особе са инвалидитетом, јер оне не могу саме да изађу на тржиште и због тога постоји држава", рекао је министар Вулић нагласивши да ипак ништа не може да замени њихов рад, којим треба да "изборе своје место, а држава је ту да помогне".

Отварајући манифестацију на којој се, у области драмско-пантомимских остварења и модерних игара надмећу представници 21 организације глувих и наглувих из читаве Србије, Вулин је истакао да ресорно министарство изузетно брине о тој и осталим категоријама особа са инвалидитетом.

Ове године је из буџета додељено 25 милиона динара за функционисање Савеза глувих и наглувих Србије и још десет милиона динара за одговарајуће организације глувих и наглувих на подручју Војводине, навео је Вулин напомињући да је, уз новчану подршку, веома важно и то што је донет Закон о употреби знаковног језика.

"Нама је стало да наши суграђани са инвалидитетом буду део овог друштва, да буду што равноправнији и што видљивији", казао је Вулин и додао да су глуви и наглуви познати као изузетно вредни радници, који у заштитним радионицама преузимају и најтеже послове.

"И овај фестивал показује како ти наши суграђани својим трудом и радом

могу успешно да савладавају сваки хендикеп", истакао је министар Вулин.

Учесницима манифестације добродошлицу у Зрењанин пожелео је градоначелник Чедомир Јањић, нагласивши да се у том граду труде да својим својим суграђанима, који имају проблема са слухом, што више олакшају живот и рад, како би успешно пребродили најразличитије барије.

Учеснике и госте у Сали Културног центра Зрењанин поздравила је потпредседница Савеза глувих и наглувих Србије Сузана Матовић Маслаћ истичући да је представљање достигнућа у области културно-уметничког стваралаштва од веома великог значаја за инклузију глувих у друштво.

Она је подсетила да Савез глувих и наглувих Србије постоји 70 година и додала да је, за разлику од других земаља бивше Југославије, у Србији одржана традиција тог фестивала.