Aa

Aa

Заштита деце од сиромаштва један од циљева ресорног министарства

Заштита деце од сиромаштва један од циљева ресорног министарства

Заштита деце од сиромаштва један од циљева ресорног министарства

Читај ми

Поводом обележавања Међународног дана борбе против сиромаштва, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић говорио је на конференцији „Сиромаштво у јавним политикама“ где је истакао да ресорно министарство посебну пажњу посвећује успостављању основних предуслова за постизање што већег степена социјалне сигурности и омогућавање права и услуга свим грађанима, како би се осигурала што потпунија социјална укљученост посебно рањивих друштвених група и појединаца, првенствено деце.   

 

„Напори које улажемо огледају се посебно у смањивању економских и социјалних неједнакости, обезбеђујући права на новчана социјална давања корисницима услуга у систему социјалне заштите, на обезбеђивању услуга подршке за децу и младе са сметњама у развоју и за одрасле и старије особе са инвалидитетом, за децу без родитељског старања, за децу и младе са проблемима у понашању, за припаднике мањинских заједница, за незапослене и социјално - материјално угрожене и за старије који немају породицу која би о њима бринула“, рекао је Ђорђевић.

 

Како је навео, у претходних неколико година у складу са претходно наведеним, донети су и усвојени  закони, стратегије, акциони планови, подзаконска и друга акта из области социјалне и породично - правне заштите, из области запошљавања, са посебним фокусом на сталном повећању обухвата и на усклађивању критеријума за остваривање права корисника из домена социјалне заштите.

 

Министар је истакао и да је овогодишња тема обележавања Међународног дана борбе против сиромаштва „Делујемо заједно на оснаживању деце, њихових породица и заједница да се оконча сиромаштво“ веома блиска ресорном министарству будући да се послови које обавља на плану заштите деце у највећој могућој мери одвијају по овој парадигми.

 

„Сиромаштво у породици директно негативно утиче на развој деце, умањујући им могућности за развијање пуних потенцијала, негативно се одражава на здравље и бригу о здрављу, образовање и социјалну укљученост. Управо зато, Министарство посебну пажњу посвећује јачању капацитета породица и старатеља који се брину о деци, како би им се омогућили основни предуслови да одрасту у условима погодним за развој“, нагласио је Ђорђевић. 

 

Министар је рекао и да кроз бројне активности Министарства спроводи политика која осигурава подршку родитељима да испуњавају своје одговорности према деци и политику која је усмерена на превенцију издвајања деце из породице. Једна од њих је и право на дечији додатак из државног буџета којом је обухваћено годишње око 400.000 деце.

 

„Досадашња искуства и ефекти услуга подршке породици, међу којима је једна од посебно успешних услуга породични сарадник показала су делотворност и неопходност ових услуга. На искуствима стеченим у реализацији ових услуга Министарство ће наставити да  обезбеђује услове за даљи развој ових и сродних услуга, чија ће примена донети добробит најпре онима за које се успостављају, дакле деци и њиховим породицама, а тиме и друштву у целини“, закључио је Ђорђевић.