Aa

Aa

Запослено више од 1.300 особа са инвалидитетом

Запослено више од 1.300 особа са инвалидитетом

Читај ми

СРЕМСКА МИТРОВИЦА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама Сремска Митровица и том приликом рекао да је ове године већ запослено 1.383 особе са инвалидитетом са евиденције Националне службе за запшљавање што је повећање од 54 одсто у односу на прошлу годину.

"Све наше мере ће се радити управо у том правцу да запослимо што више особа са инвалидитетом јер кад запослиш једну особу са инвалидидтетом, осим што помогнете њој, помогли сте и читавој породици, која не мора непрекидно да брине о свом члану", рекао је Вулин, који је члановима удружања уручио разбој за ткање, које ће користити у оквиру једне од својих радионица.

Он је поновио да је ове године одвојено 550 милиона динара за подстицај запошљавања особа са инвалидитетом и апеловао на све послодавце да користе све оно што им се нуди.

Према његовим речима, много је боље узети новац из субвенција, за прилагођавање радног места, него плаћати пенале.

Наводећи да су особе са инвалидитетом вредан и важан део заједнице, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је рекао да ће то министарство сарађивати са локалном самоуправом у свему што буде радило.

"Ми смо ове године одвојили, по први пут, значајна трансферна средства за услуге у заједници. Ове године Сремска Митровица је од Министарства добила 7.951.000 динара, које ће потрошити за услуге у заједници", рекао је Вулин додајући да то значи да ћемо имати одрживе услуге.

Вулин је навео да су у две године, колико траје Министарство рада, помогли Центру за социјални рад у Сремској Митровици са око 2.400.000 динара, што говори колико им је стало до развоја услуга у заједници.

"Верујем да социјална заштита мора да буде добро организована, приступачна свима и достојанствена. Сваки наш корисник мора да има исти квалитет услуга без обзира где живи", рекао је Вулин подсећајући да су просторије удружења у Сремској Митровици, које је посетио, недавно обијене.

Он је истакао да човек мора да се запита који су то људи који тако нешто могу да ураде и коме су деца, корисници удружања, сметали, односно ко би могао да помисли да би од те деце, могао да се окористи.

"Волео бих да сазнамо ко је то урадио, не да га казнимо, него да разговарамо са њим и видимо да ли за њега има наде, и да би добили извињење", рекао је Вулин додајући да верује да се тако нешто више никада неће десити.

Секретар удружења Радинка Чипан рекла је да је данас велики дан за удружење.

Наводећи да министар разуме њихове проблеме, она се захвалила Министарству на помоћи додајући да је то подстрек за даљи рад и да верује да ће резултати бити још бољи.

Она је истакла да удружење има око 40 корисника.