Aa

Aa

Закон о запошљавању странаца има подршку ЕК

Закон о запошљавању странаца има подршку ЕК

Читај ми

БЕОГРАД - Посланици Скупштине Србије почели су данас начелну расправу о предложеном закону о запошљавању странаца, за који је министар рада Александар Вулин рекао да је добио подршку Европске комисије и да је то први пропис тог типа који се усваја после 30 година.

Он је позвао посланике да подрже ова законска решења како би што пре почела њихова примена.

До сада је 2.500 годишње странаца затражило радну дозволу, а укупна је процена да у Србији ради 7.500 страних држављана.


Немојте нам доводити правнике и економисте, имамо их

Александар Вулин је изјавио да ће Предлог закона о запошљавању странаца омогућити брже запошљавање странаца под одређеним условима штитећи српско тржиште.

„Један од услова који је за нас јако важан јесте да послодавац који жели да запосли странца, мора да докаже да није са тог радног места отпустио држављанина Србије у року од три месеца, а онда је дужан да докаже да на НСЗ у року од месец дана није успео да нађе профил који је њему потребан“, објаснио је Вулин новинарима у парламенту где је завршена начелна расправа о том предлогу закона.

Порука је, објашњава Вулин, да се не доводе профили који постоје у Србији већ они који недостају и од којих се нешто може научити.

„Немојте нам доводити правнике и економисте, имамо их и ми, доводите нам инжењере, људе из струке које ми немамо, а од којих можемо нешто да научимо и који ће бити значајни за нашу привреду, а правника и економиста, менаџера имамо и ми на бироу, помозите нам да их запослимо“, појаснио је Вулин.

Он је објаснио је и да странац може бити запослен онолико колико му траје боравишна дозвола.