Aa

Aa

Закон о раду испунио сврху - смањио незапосленост

Закон о раду испунио сврху - смањио незапосленост

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је Закон о раду испунио сврху и да је један од фактора који је допринео томе да незапосленост у Србији падне на 17,6 одсто.

"Када је прошла сва бука и бес и након што су се политичке страсти смириле и Закон о раду могао објективно да се погледа, видели смо да је он бољи него што се тада говорило", рекао је Вулин на конференцији посвећеној процесу усвајања и имплементације Закона о раду, коју су организовали УСАИД и Министарство за рад.

Он је указао да не постоји ниједан светски државник који у комуникацијији са представницима Србије није честитао на доношењу Закона о раду, што су поздравила и сва удружења послодаваца и инвеститори.
"Пробајте данас да нађете политичку партију која ће сада ићи на неке изборе и рећи наш предизборни програм је да ћемо укинути овај закон и вратити стари... Нема, нема ниједне такве партије", рекао је Вулин.

Он је подсетио да је на основу последње анкете о радној снази за трећи квартал, незапосленост у Србији пала на 17,6 одсто, што је добра вест, и додао да је он био очекивао да се смањи на тек нешто испод 19 одсто.
"Закон о раду је један од закона који допринео паду незапослености, није једини, али је један од фактора", поручио је Вулин и додао да је њиме промењена и улога инспекције рада и омогућен прелазак послова из сиве зоне у легалне токове.

"Закон о раду био је један од највећих страхова да ће нам економија отићи у рад на одређено време, а напротив, повећао се број запослених на неодређено време и односи су јасније дефинисани између радника и послодавца те се показао добрим законом и испунио је сврху", рекао је Вулин.

Ипак, како је рекао, он ће морати да се допуњава у складу са директивама ЕУ и конвенцијама Међународне организације рада.

Како је казао, да би се пословни амбијент у Србији учинио још бољим идуће године биће донети закони о социјалном предузетништву, социјалном дијалогу, као и неки други закони попут закона о раду преко агенција за запошљавање, тачније о раду на лизинг.

Директор УСАИД Пројекта за боље услове пословања Џозеф Лаутер изјавио је да је УСАИД желео да се процес доношења и имплементације Закона о раду спроведе на најбољи начин како би користи имали и запослени и предузећа.
"Добили смо закон којим нико није био у потпуности задовољан, али ће омогућити да се отворе нова радна места, да ради привреда и омогући бољи живот граданима Србије", поручио је Лаутер.

Он је додао да синдикати и послодавци нису могли да постигну консензус око свих питања, али да је лидерство које је показала Влада Србије када се све смирило, показало како ствари могу да се покрену на боље ако постоји политичка воља.

Лаутер је на скупу организованом у сарадњи са Министарством рада рекао да је Србија на дну лествице земаља када је у питању глобални индекс конкурентности, као и да је проблем што је ниво запослености веома низак.
"Незапосленост негативно утиче на младе и тера их да одлазе из своје земље, али се лоше одражава и на старије људе који тешко могу да нађу посао и стекну услове за пензију", рекао је Лаутер.

В.д председника Привредне коморе Србије Миливоје Милетић рекао је да се пословна заједница залаже за стабилан амбијент.

Он је указао и да регулатива која се односи на Закон о раду и оно што он регулише представља један од стубова пословног амбијента на који данас привредници указују као на нужну потребу да се регулатива у овој области стандардизује, максимално поједностави како би била применљива и компатибилна да би се остварили већи домети у економској сарадњи.

Један од кључних ограничење је питање конкурентости која је везана и за питање инвестицја.

Закон о раду је, како је казао, један од кључних и системских закона, а од велике важности за мала и средња предузећа је и закон о инспекцијском надзору како би могли да примене стандарде и норме који су усвојени у законима.
"Само уз заједничко разумевање и рад могуће је и даље радити на унапређењу закона који ће допринети и већем инвестирању и који ће допринети да се подигне ниво производње, а то је интерес и синдиката и послодаваца", казао је Милетић.

Он је рекао да би инвестиције требало да иду у такозване разменљиве секторе, односно све што је везано за знање и улагање у знање како би се остварили бољи резултати, и како се предности не би огледале и градиле само на јефтиној радној снази.

УСАИД пројекат за боље услове пословања и Министарство за рад у периоду од 3. септембра до 23. октобра обишли су 10 регионалних привредних комора и представили новине у Закону о раду који се примењује од 29. јула ове године.

Са новинама Закона о раду директно је упознато више од 500 представника привреде, синдиката, инспекција и осталих заинтересованих страна које су се одазвале позиву, речено је на данашењем скупу.